Aralık ayının gündemi asgari ücret.Asgari ücretin 2 bin 324 lira olduğu ülkede milyonlarca emekçi asgari ücrete dahi erişemiyor.

19.5 milyon ücretli çalışan mevcut. Yaklaşık 3.3 milyon kişi asgari ücretin altında çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışanlar ise 1 milyona yakın. Asgari ücret civarında ücret alanlar da dahil edildiğinde 9.7 milyon işçi, bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını asgari ücret civarı ve altında bir ücretle yaşamını sürdürüyor.

Vatandaş ne yapacağını bilmez halde. Şaşırmış durumda.

Vatandaş soruyor: Daha çok insan işsizken nasıl işsizlik düşüyor? Çünkü iş aramaktan umudunu kesenlerin de dahil olduğu iş gücüne dahil olmayan nüfus ise hızla artıyor. Şu anda birçoğu ücretsiz izne çıkarılmış olan ve pratikte çalışmayan kişilerin işsiz tanımına girmiyor.

Ama TÜİK böyle demiyor. 'Veriler iyi' diyor. TÜİK hep böyle yapıyor. Dar tanımlı işsizlik yüzde 13.8’den 12.7’ye düşmüş. Bu verilere pek çok itiraz var.

***

İlk itiraz DİSK’den geldi: “Salgınla başlatılan işten çıkarma yasağının tahribatı gizledi. Geniş tanımlı işsizlik yüzde 20.4’ten yüzde 26.4’e yükseldi, işgücü ve istihdam azalmaya devam ediyor. Geniş tanımlı işsiz sayısının 7 milyon 199 binden 9 milyon 470 bin kişiye, işsizlik oranının da yüzde 20.4’ten yüzde 26.4’e çıktı. TÜİK açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı ve işsiz sayısı ile Covid19’un istihdam üzerinde yarattığı tahribatı yansıtmıyor, tersine saklıyor.”

Türkiye İstatistik Kurumu eski başkanlarından Birol Aydemir, enflasyon, istihdam, büyüme gibi verilerin çok şüpheli olduğunu ve bu verilerin güvenilmez hale geldiğini söyledi.

***

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, kötü yönetilen salgını da eklersek ortaya cumhuriyet tarihinin en büyük buhranın yaşandığını belirtti: “Ülkemiz küresel yarışta geri kalmamak için bir yandan salgının yaralarını sararken devlet krizini, büyüme modeli krizini aşmak içinde yeni yatırım ve istihdam dostu politikalara odaklanmak zorunda. Aksi halde zaten ağırlaşmış ekonomik ve sosyal sorunlarımızın daha da ağırlaşması kaçınılmaz.”

CHP’nin ekonomi uzmanı Milletvekili İlhan Kesici de uyardı: “Ekonomiyi, Alice Harikalar Diyarı’ndan daha tozpembe gösteren bütçe sunuldu.Ancak 1929’da dünyada yaşanan buhranın benzeri geliyor .İşsizlik ve iflaslar tsunami gibi vuracak.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.