Son bir buçuk aydır birçokları gibi ben de hayatı eve sığdırıyorum. Ya da sığdırmaya çalışıyorum diyelim.

Önümüzde daha ne kadar uzun bir izolasyon dönemi var; bilemiyoruz.

Her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi “Mayıs’ta her şey normale döner” diye fikir beyan ediyor. Bir başkası, “bu sene yazı unutun” diyor. “2020 böyle geçer” diye düşünenlerin de sayısı az değil.

İtalyan bir arkadaşımla arada yazışıyoruz. “Şimdi bizim başbakan çıkıp koronavirüs bitti dese; inanabilecek miyiz? Öyle hemen, güvenle eskisi gibi sokağa çıkabilir miyim bilemiyorum” diyor. Çok haklı. İtalya, bu salgını en şiddetli yaşayan ülkelerin başında geliyor. Birileri herkeste işe yarayan bir ilaç veya aşı geliştirmedikçe, İtalya’da hayatın normale dönmesi uzun zaman alacak gibi.

Salgının çok sert vurduğu Amerika’dan bir başka arkadaşım ise “Sürekli ambulans sesleri duymaktan, iyice paranoyak olduk. Normal neydi, unuttum” diyor.

Bizim ülkede medyada okuduğum ve gördüğüm kadarıyla, büyük bir kesim salgını çok ciddiye alarak tüm önlemlere uyuyor ama bir yanda da hala daha bu işin tehlikesini anlamamakta direnenler var.

Bakalım Türkiye’nin ve dünyanın “normal” kabul edilen toplumsal yaşama dönmesi ne kadar sürecek.

***

Aslında şu bir gerçek ki; koronavirüs yayılma etkisini kaybettiğinde bile bu salgının psikolojik yansımalarıyla uzun süre mücadele edeceğiz gibi görünüyor.

Peki, bu günlerde nasıl psikolojik sağlımızı korumalı?

Geçen gün ev kedileri ile ilgili bir belgesel izliyordum. Ve kafama dank etti: Ev kedisi gibi olmak lazım!

Ev kedileri tüm hayatlarını bizim son 1 aydır geçirdiğimiz gibi geçiriyor. Yine de keyif desen onlarda.

Bir bakalım neler yapıyorlar…

1-Gerinme hareketi ile güne başla: Kediler gerinme hareketlerini asla ihmal etmez. Günde birkaç kez “stretching” mutlaka yapılıyor. Biz de yapalım, yaptıralım.

2-Fiziksel aktiviteyi ihmal etme: Kediler için oyun oynamak temel fiziksel aktivitedir. Demek ki evde olsak bile her gün hareket etmeli, yaşımıza ve bedenimize uygun sporları yapmalıyız.

3-Uykunu mutlaka al: Bir kedi için uyku her şeyden önce gelir. Eh şu sıralar tüm doktorlar da, “Mutlaka uykunuzu alın. Uyku bağışıklığı güçlendirmek için şart” diyor.

4-Pencereden, balkondan veya bahçeden dışarıyı izle: Evet belki hayata karışamıyoruz ama kafamızı ara sıra ev sınırlarından dışarı çıkartıp oksijen almakta, konu komşuyla uzaktan selamlaşmakta fayda var.

5-Ev insanlarına sevgi göster: Bu madde çok önemli. Evde eğer yalnız değilseniz, birlikte yaşadığınız insanlara ara sıra sevgi göstermeyi ihmal etmeyin. Sohbet edin, birlikte film seyredin, 5 çayı yapın, okey, kağıt, scrabble, tabu gibi oyunlar oynayın, kısacası olumlu duygularla etkileşim kurmaya devam edin.

 6-Beslenmene dikkat et: Kediler istisnalar dışında genelde obur hayvanlar değildir. Mama kabını doldursanız bile o yeteri kadarını yer, doyunca bırakır. Yani aslında çoğu ev kedisi, sahibi de bilinçliyse doğru beslenir. Bu aralar herkes birer ekmek üstadı, pizza-börek ustası oldu. Olsun tabii ama pişirdiğimiz yemekleri dozunu kaçırmadan yemeye dikkat ederek bu dönemi aşırı kilo almadan atlatabiliriz.

Hadi o zaman, koronalı günleri ev kedilerinden feyz alarak atlatıyoruz!