Balıkesir’in Edremit ilçesi, salt bir kentin adı değildir; özellikle Kazdağları'yla, İda’nın antik dokusuyla, doğasıyla, söylenceleriyle, kültürüyle de usa gelir. Edremit havası, suyu, doğası, yeraltı-yerüstü varsıllığı, tarihsel, coğrafi özelliklerinin yanında bir çok sanatçının, yazarın da izlerini taşıyan kenttir. Bu bağlamda ilk usa gelen adlardan biri elbette Sabahattin Ali’dir.

***

Mustafa Seyit Sutüven de Edremit’te kırtasiyecilik yapan bir şairdir. Kazdağları ve Edremit üzerine şiirleriyle dikkat çekmektedir. Sonraki yıllarda İstanbul’da yaşayan Sabahattin Ali’ye yazacağı mektuplarında, Edremit’teki annesi ile kardeşlerinden haberler verecek, dostlukları uzun yıllar sürecektir. Hatta Sabahattin Ali hapisteyken annesine, Sabahattin göndermiş gibi para da yollayacaktır. Köy Enstitülü şairlerden Mehmet Başaran’ın da Edremit’te izleri vardır. Bir başka ünlü sanatçı Ozan Sağdıç da Edremitlidir. Babası Ruhi Naci Sağdıç Edremit’in saygın kişilerindendir.

Balıkesir doğumlu Ahmet Uysal yaşamının son yıllarını Altınoluk beldesinde geçirse de Edremit’le bağlarını koparmayan, bir çok yazın-sanat etkinliklerine imza atan, özellikle İda’nın şairi olarak da bilinen, izler bırakan bir yazın emekçisidir. Temmuz 2011’de Edremit’te aramızdan ayrılan Uysal’ın mezarı da Edremit’tedir.

Edremit’in simgelerinden, soyadını da ünlü Sutüven çağlayanından alan bir şairin de Mustafa Seyit Sutüven olduğunu anlamışsınızdır elbette. Unutulanlar kervanına katılsa da Sutüven duygulu, coşkulu, halk şiiri geleneğinden de yaralanan şair kimliği ile tanınır. Aruz veznini kullanarak gazeller, mesneviler yazmıştır. Ancak daha sonra halkın sorunları, sıkıntıları, dertleri de onun şiirine yergili bir dille yansımıştır.

Kuşkusuz Mustafa Seyit Sutüven adı hep ünlü Sutüven şiiriyle özdeşleşir.Sutüven” şiiri, hem biçim hem içerik bağlamında dolu dolu bir şiirdir. Dille oluşturulan ezginin, uyumun, tarihin, söylencenin, duygu yoğunluğunun şiire kattığı varsıllığı bulmak olasıdır onun şiirlerinde.

Şiir üzerine kafa yoranların saptamasını da özetlersek, “Mustafa Seyit Sutüven, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin az tanınan, ancak Türk dilini ince bir beğeni süzgecinden geçirerek kullandığı için daha geniş araştırılması gereken, varsıl sesli bir şairidir.”

***

Mustafa Seyit Sutüven üzerine Edremit Belediyesi ve TYS işbirliğiyle ortak bir yapıt yayımlandı: SUTÜVEN.

Nükhet Eren ve Bülent Güldal’ın hazırladığı kitabın sunum yazılarında, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, TYS Başkanı Adnan Özyalçıner, Kültür Müdürü Cumhur Dokur ’un imzaları yer alıyor. Ayrıca Ozan Sağdıç, Doğan Hızlan, Sinan Kâhyaoğlu, Nalaqn Çelik, Nükhet Eren, Tahir Şilkan, Öner Yağcı, Mesut Tekşan, Bülent Güldal, İbrahim Oluklu, Hayrettin Geçkin, Oğuz Tümbaş, Okan Baba, Aygül Akay, Osman Nuri Aydın, İrfan Kolçak yazılarıyla Sutüven şiirine, yaşamına yazılarıyla ışık tutuyorlar. Yerel yönetimler yazın, sanat, ekin, kitap çalışmalarıyla da üretmeyi unutmasınlar.

ÜÇ KİTABIYLA ESENLİYOR

Edremit’e yazıyla ulaşmışken, Bülent Güldal’ı anmamak olanaksız. Bülent Güldal üretken, çalışkan şiirin emekçisi bir yazın insanı. İlk şiir kitabı “Dördüncü Cemre”yi 1979’da yayımlayan Ceyhanlı Bülent Güldal, yıllardır Edremit’te yaşıyor, sanata ve yazın yaşamına ürünleriyle bu kentten katılıyor. Kafekültür Yayınları arasında ikisi şiir, biri deneme olmak üzere üç kitabıyla Gerence’de buluştuk: Yağmur Salkımları, Göz Masalı, Şiirin Anahtarı.

Bülent Güldal’ı izlemeyi sakın bırakmayın. Şiirlerinin tadını unutamayacaksınız.