Geçen gün bir arkadaşım, restoranlarda oturacak yer olmadığını anlatarak “Ekonomi iyiye gidiyor galiba” dedi. Ama işin başka bir boyutunu gözden kaçırmıştı. Kredi kartlarını unutmuştu arkadaşım.

Restoranlara giden her 10 müşteriden çoğu kartla ödeme yapıyor.

Bir gün alışveriş yaparken istemeden göz ucu ile baktım bir kadının çıkardığı kredi kartlarına. Çantasında o kadar çok kart vardı ki şaşırdım. En fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerde ilk sırayı 181 milyar lira ile market ve alışveriş merkezleri aldı. Tabii yıllık kartlı ödeme tutarı BİR TRİLYON LİRA.

Kart kullanımı yeni kullanıcılarla birlikte 70 milyon, banka kartı sayısı ise 166 milyona çıktı. Son verilere göre kart kullanımı giderek artıyor ancak kişi başına kredi kartı borcu bin 231 lira.

***

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Başkanlığı'na kredi kartı borç ve faiz sarmalında sıkışan vatandaşların mağduriyetlerinin saptanması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Bulut, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz karşısında TL'nin değer kaybıyla birlikte alım gücünün düşmesi nedeniyle, ihtiyaçları temin etmenin en kısa yollarından biri haline gelen kredi kartlarının vatandaşa ağır bir yük oluşturduğunu bildirdi.Bulut, gelir gider dengesizliğiyle ay içerisinde bütçelerini aşarak alışveriş yapan vatandaşların, kredi kartı borçlarını ödeyemediğini kaydetti: “Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu nedeniyle kanuni takibe alınmış kişi sayısı 2019 yılının ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 483 bin kişi oldu.Ama en acısı da kredi kartı borcu yüzünden 350 kişi intihar etti.”

270 lira zam alarak ayda 3 bin 200 lira maaş alan 35 yıllık bir öğretmen kredi kartı kullanmasın da ne yapsın? O öğretmen bu maaşla bir restorana gidip yemek yemesin mi?

***

Kart sayısında Avrupa'da ilk sırayı yine kimseye kaptırmadık. Türkiye, kredi kartı borçlularının nüfusa oranında yüzde 51 ile dünyada birincisiyiz.

Sözün özü; dost olarak gördüğümüz kredi kartları, farkına varmadan veya bilgisizce kullanım nedeniyle başımıza büyük dertler açabilir.Gelir ve gideri dengeleyemezseniz tam bir işkenceye dönüşebilir yaşamınız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.