İzmir'de geçen Kasım'da Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan ve sağlığına kavuşması için tek çaresi ilik nakli olan Öykü'nün ailesi, Türkiye ve yurt dışında başlatılan “Öykü Arin'e Umut Ol” kampanyası kapsamında gelecek mutlu haberi umutla bekliyor.

Yine İzmir'de yaşayan, ender görülen ve genellikle yaşlılığa bağlı ortaya çıkan PNH (Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri) hastalığı ile mücadele eden 5 yaşındaki Asya Soylu'nun da tek umudu kök hücre nakli.

İlik naklinden başka tedavi yöntemi olmayan PNH ile iki yıl önce tanışan Asya'nın annesi İlknur Soylu da Öykü'nün ailesi gibi kök hücre bağışı kampanyaları düzenliyor.

Kök hücre bağışı konusunda sembol olan bu iki minik kızımız sayesinde son dönemde bağışçı sayısı hızla artsa da ülke nüfusuna oranla henüz çok yetersiz boyutta.

Türkiye'de şuan yaklaşım 300 bin kök hücre bağışçısı var.

Oysa Almanya'da bu rakam 7 milyonu geçiyor.

Anlayacağınız daha alacak çok yolumuz var.

Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen 1286'sı erkek, 875'i kadın olmak üzere 2161 kişi var.

Nakil bekleyen hastaların bulunduğu illere baktığımızda ilk 5 il şöyle sıralanıyor; İstanbul 694, Antalya 512, Ankara 348, Adana 217, İzmir 161.

Öykü Arin, Asya ve nakil bekleyen çoğunlu çocuk ve gençlerden oluşan binlerce can için zaman her geçen gün hızla tükeniyor.

Kök hücre bağışı yapan bazı kişilerin dokularıu bir hastayla eşleştiğinde vazgeçtiklerini biliyor muydunuz?

Çok acı, ama gerçek. Çocuğu için ilik nakli bekleyen ve zamanının büyük kısmını hastanelerde geçiren bir anne ile konuştuğumda anlatmıştı.

Öykü Arin için düzenlenen kampanyalarda kök hücre bağışçısı olan ve dokuları nakil bekleyen başka bir hasta ile eşleşen 5 bağışçı, nakil Öykü'ye yapılmayacaksa bağışçı olmaktan vazgeçtiklerini söylemişler.

Daha acısı var.

Yıllarca çocuğu için nakil bekleyen ve bu süreçte kendisi de bağışcı olan bir anne, kendi çocuğuna nakil yapıldıktan sonra kendi dokusu bir başka hasta ile eşleşince bağışçı olmaktan vazgeçmiş.

Kimi bağışçılar da kulaktan kulağa dolaşan yalan yanlış bilgiler nedeniyle bağışçı olmaktan vazgeçiyor.

Kök hücre bağışısı olmak çok önemli ama eğer dokunuz bir hastayla eşleştiğinde vazgeçecekseniz baştan bu sorumluluğu hiç almayın.

Hayatı sizn elinizde olan bir can'ın umutlarını yıkmayın.

Son söz, Asya'nın annesi İlknur Soylu'dan olsun, “Asya ve Öykü Arin gibi çocuklar yok olmadan insanların kök hücre bağışının öneminin farkına varması gerekiyor.

Benim kızım için yarın ilik bulunsa bile ben son nefesime kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim.

Çünkü bir başkasının kanında umut aramak çok ağır.”