Bir Corona’dır almış başını gidiyor. Küreselleşme, belki de en büyük dezavantajlarından birini yaşatıyor bizlere... Küçülen dünya, haliyle, corona örneğindeki gibi bulaşıcı hastalıkların çabucak yayılmasına olanak sağlıyor. Amerikan sinemasının yıllardır hayalini kurup, senaryolaştırdığı birçok farklı filmi, yaşıyormuş gibiyiz! Ancak küçük bir farkla; filmler sadece hastalığa odaklanıyor, panzehrin nasıl bulunduğu ya da bulunurken yaşananlar konu ediliyordu. Ve mutlaka kötü örgütler çıkıyordu arkasından, hastalığı dünyaya musallat edenlerin başında! Bir de bulunuyordu aşı…

Şimdi de, o filmlerdekine benzer bir hikayeyi sahiden yaşıyoruz ve keşke bir senaryodan, bir filmden ya da sadece bir masaldan ibaret olsa yaşadıklarımız… İnanılır gibi değil ama milyar insanın takibindeki NBA müsabakaları süresiz tatil edildi. Avrupa basketbolu keza aynı! Ülkelerin futbol ligleri; İtalya Seria A ile başlayan ve alt ligleri ile devam eden… Sonra diğer sportif önlemler falan derken… La Liga, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi…

Ve ülkemiz ligleri… Seyircisiz de olsa müsabakalar oynanmaya devam edecek. Tabii şimdilik… Umuyorum alınan önlemler ile bir an önce bu corona hadisesini defi bela eder ve maçlarımıza kavuşur, normal hayatımıza döneriz.

Dünya, corona sebebiyle önlemler alırken aklıma, geçen aylarda alınmış farklı bir sportif önlem geldi; alt yaş gruplarında antrenman yapan çocukların topa kafa ile vurmaları yasaklandı. 12 yaşına kadar olan yaş gruplarında, futbol antrenmanlarında topa kafa ile vurmamaları istenmiş İskoçya’da… İskoçya Futbol Federasyonu da bu yönde bir karar vermiş.

Elbet ki, bilimsel bazı çalışmalar sonucunda bu önlem kararı alınmış ve uygulanıyor şimdilerde… Araştırmanın kalbi Glasgow Üniversitesi… Profesyonel futbol oynamış belli bir yaşın üzerindeki kişiler ile hiç futbol oynamamış kişilerin araştırma evrenini oluşturduğu bu çalışma sonucunda, bir çeşit nörolojik rahatsızlık olan demans hastalığına yakalanma riskinin, futbol oynayan grupta 3,5 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş.

Bu çalışmayı İngiltere ile Kuzey İrlanda Futbol Federasyonları da desteklemiş ve sonuçlarını kabul etmiş olacaklar ki, onlar da uygulama kararını almışlar ve uyguluyorlar. Yani Avrupa’da, bu üç ülkede 12 yaşına kadar futbol antrenmanı yapan çocuklar kafa topu oynamayacak. Topa kafa ile vuramayacak. 12-16 yaş aralığındakiler için ise kademeli geçiş antrenmanları gibi bir program uygulanacak.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletlerinde bu uygulamanın son dört yıldır uygulandığını öğrendiğimde daha da şaşırdım; hem yeni öğrendiğim için, hem de dünya da ilk uygulayan ülke onlar olduğu için…

İyi de, en güzel gollerdendir muz ortaya vurulan kafa ile atılan goller… Kornerden gelen topa stoperlerin arasından yükselip, askıda kalarak kafanın yanı ile vurularak atılan goller… Defans oyuncularının kafa ile uzaklaştırdıkları pozisyonlara ne demeli? Ya da ceza alanı içerisindeki kafa asistlerine?

Bu konuyu araştırıp, yazarken, benim de kafam karıştı doğrusu…

Dipnot; “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” Atasözü.