Dünya Kadınlar Günü'nü yaşadık. Televizyonlarda gün ile ilgili ne yazık ki sadece satış reklamları vardı. Günle ilgili tek kelime.

Kadınlarımızla ilgili gerçeklere değinmek gerek. Sadece 6 ülke kadınlara eşit ekonomik haklar verirken, biz 85’ci sıradayız. Ama en kötüsü her 11 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. BM’nin açıkladığı rakamlara göre, kadınlar için en tehlikeli yer kendi dört duvarları. Geçen yıl öldürülen 81 bin kadından 47 bini partneri veya akrabası tarafından katledildi.

***

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2008' ile 2019 arasında 3 bin 185 kadın öldürüldü.Yani kadın cinayetleri 10 yılda en az yüzde 25 arttı. Kadınlar en çok evlerinde, ateşli silahlarla, boşanma ya da ayrılık aşamasında öldürülüyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün verilerine göre, kadınların yüzde 40'ı eşi veya birlikte olduğu erkek tarafından fiziksel şiddet görüyor. Fiziksel şiddetin ve kadın cinayetlerinin ardında ise cinsel şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet ve sanal şiddet de yaygın şiddet biçimleri olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’deki kadın örgütleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “kadına karşı şiddetle mücadele” reform paketinin “göstermelik bir düzenleme” olduğunu, yasalarda değil, yasaların uygulanmasında sorun yaşandığını savundu.Türkiye’deki kadın örgütlerini bir araya getiren Eşitlik için Kadın Platformu’nun gönüllüsü Hülya Gülbahar, yaptığı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne atıfta bulunarak, “Her 8 Mart’ta kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadın cinayetlerinin durdurulması iddiasıyla, bir takım göstermelik açıklamalar yapılmasına, paketler açıklanmasına artık alıştık” dedi.

***

Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı.Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. BM de 1975'te Milletler Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı. BM verilerine göre çalışma yaşındaki kadınların sadece yarısı işgücüne katılıyor. Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatında elde ettiği başarıları kutlanıyor. Ancak aynı zamanda 8 Mart'ın kökleri hâlâ sesini duyuruyor. Kadınlar Günü'nde cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıyor ve protestolar düzenleniyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar