Hemen her müsabakada, saha içinde ve saha dışında olaylar olabiliyor. Futbolcular, teknik adamlar ve yöneticiler, hakem tarafından kart ile o an ceza alabiliyorlar. Ne var ki, maç bittikten sonra da, hakem, gözlemci ve saha komiseri raporları ve savunmalar ile görüntülere istinaden Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kişilere ve kulüplere cezalar verebiliyor. Neye göre? Türkiye Futbol Federasyonunun Futbol Disiplin Talimatnamesine göre…
Peki, amatörde durum nedir? Çok büyük bir fark yok aslında… Burada da İl Disiplin Kurulları var. Dört tarafsız avukattan oluşan beş kişilik bu kurullar hafta içerisinde toplanıp, önceki hafta oynanan müsabakaların dosyalarını değerlendiriyorlar. Doğal olarak varsa cezalandırılmaya değer hadise; futbolcu, yönetici, teknik adam ya da kulüp, hak ettikleri cezaları alıyorlar.
İzmirimizin İl Disiplin Kurulu Başkanı da Avukat Seda Gültekin… Seda Hanım Türkiye’deki İl Disiplin Kurul Başkanları içerisindeki tek hanımefendi… Erkek hegemonyasındaki futbola kadın eli değmeli diye hep konuşuyoruz ya… Seda Gültekin bu söylemin tam da yerine getirilmiş hali… Son on yılın dokuz yılını da Futbol İl Disiplin Kurulu Başkanı olarak başarıyla geçirmiş biri… Üstelik bila ücret, yani tamamen herhangi bir hak ve huzur ücreti almadan bu işi yapıyor. Tıpkı ekibindeki diğer üyeler gibi… Tam bir amatör gibi yani… Ancak işlerinde tam bir profesyoneller… Ceza vermek için değil, futbolu ve futbolcuyu devam ettirebilmek için tabir yerindeyse talimatların altından girip, üstünden çıkıyorlar.
Bu arada iki önemli hususun altını çiziyorlar; birinci husus, saha içerisinde kırmızı kart gören ya da adı bir olaya karışan futbolcu, teknik adam ya da yönetici 48 saat içerisinde yazılı savunmalarını disiplin kuruluna versinler, herhangi bir uyarıya gerek kalmadan… İkinci husus ise hak mahrumiyeti alan yöneticilerin artık ceza sürelerinde imzaları da geçerli olmayacak. Kulübün karar defterini ya da farklı imza gerektirecek bir evrakını imza edemeyecekler.
Erkeklerin oyunu diye sürekli ilan edilen futbola keşke her noktasında kadın eli deyse! Yönetimlerinde, federasyonlarda… Kısacası her yerinde…
Dipnot; “Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir.” ( Marilyn Monroe)