Bu hafta ne yazsam diye düşündüm durdum. Sorun, konusuzluk değil de tam tersine konu fazlalığıydı. Türkiye’nin neresine baksanız hayvanlarla ilgili bir sorun var.

Kayseri meselesini mi yazmalı, yoksa Antalya’da naylonu eritip, esnafın baktığı kedinin gözlerine ve vücuduna döken sadisti mi?

İzmir Aliağa’da patileri kesilen köpekten mi söz etsem yoksa sokakta köpek olmaz diyerek ortalığı bulandıran profesörden mi, bilemedim.

Son yazılarıma şöyle bir göz attım. Hep iç karartan konular…

Konumuz hayvan hakları, ülke de Türkiye olunca, maalesef yüreğimizi sıkan haberler ön planda oluyor. Ama arada bir de insan güzel şeyler yazmak istiyor. Okuyanın da yüzü gülsün diyor.

O yüzden bugün, birbirinden önemli ve karanlık konuları bir kenara bırakıp, size güzel bir gelişmeden bahsedeyim istedim.

***

Ülkemize kaçak olarak sokulan hayvanların yaşadığı dramı az kişi bilir. Korkunç koşullarda yolculuk yaptırılan hayvanların çoğu bu süreçte hastalanır. Ölmeyenler genelde petshoplara ihale yoluyla satılır. Yani petshop vitrinlerinde gördüğünüz “tatlı mı tatlı” hayvanların bir kısmı, korkunç bir kirli ticaretin zavallı mağdurlarıdır. Dilleri yoktur ki, başlarına geleni anlatsınlar…

Size bahsetmek istediğim güzel gelişme de, işte bu kirli ticareti bitirmese bile, baltalayacak bir adım.

Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP ve Gümrük Bakanlığı kısa bir süre önce, gümrükten kaçak olarak ülkeye sokulmaya çalışılan hayvanlarla ilgili bir protokol imzaladı. Buna göre; artık gümrükte el konulan hayvanlar, en yüksek ücreti verene satılmak yerine, HAYTAP’a verilecek.

Bu çok ama çok önemli bir gelişme.

Gümrükte yakalanan hayvanların HAYTAP’ın himayesine teslim edilmesi demek; petshoplardan hayvan satışına sınırlama getirilmiş olacak demek. Üstelik protokol sayesinde, zavallı canların “gerçek” hayvan severlere sahiplendirilmeleri de mümkün olacak.

Bu protokolün yanında yaşanan bir güzel gelişme de, havaalanlarında denetimlerin son zamanlarda iyiden iyiye sıkılaştırılmış olması. Kaçak gelen hayvanlar yolcuları ile birlikte sınır dışı (deport) edilmeye başlandı. Tarım Bakanlığı da bu konuda titizlikle çalışıyor. Mesela; yurda giren hayvanlar Ankara Esenboğa havalimanı sınır kontrol noktasında 24 saat veteriner kontrolünden geçiriliyor. Deport edilmeyen hayvanlar hemen HAYTAP’ın himayesi altına alınıyor.

İşi bir hayli zorlaşan kaçakçılar için kötü, hayvanseverler için harika bir haber bu. Sonuçta rant biterse, kirli ticaret de bitecek.

Bu ortak çalışma kararlılıkla yürütüldüğü takdirde, umut ediyorum ki kısa sürede ülkemize kaçak getirilen ve mağdur edilen hayvan sayısında azalma yaşanacak. Bizler de bu satırlardan güzel haberlerin devamını sizlerle paylaşacağız.