İzmir’imizin Bornova ilçesi, Pınarbaşı semtinde 1997 yılından beri motor sporlarına hizmet eden ve motor sporseverleri bir araya getiren bir pist var; İzmirpark… Ülkemizde organize edilen otomobil yarışlarının büyük bölümüne ev sahipliği yapan bu pist, İstanbul Kurtköy’deki Formula 1 yarışlarının da bir ara koşulduğu pistten sonra gelen en uzun pist… İstanbulpark pistini de hatırlatalım; büyük hayaller ile inşa edilmiş ve birkaç sezondan sonra Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmayı bırakmıştı. Bu bırakma ya da Formula 1’in patronu Ecclestone tarafından vazgeçme hadisesi tartışamaya açık farklı bir konu…

İzmir pisti, bilinen adıyla İzmirpark Ülkü yarış pistine geri dönelim. Uzun zamandır İzmir yerel siyasetinin ve yerel politikasının gündemini işgal eden bir yer burası… Kalksın mı? Kaldırılsın mı? Yerinden kaldırılırsa yerine ne gelsin? Neden kaldırılmalı? Kaldırılmalı mı? O bölgedeki vatandaşlar bu konuya nasıl yaklaşıyor? Bu konuda yani alanın yarış pisti olup olmaması konusunda anketler düzenlenmiş mi? Ya da yarış pisti kaldırıldığında yerine ne inşa edilsin?

Rant kokuları geliyor olmasın sakın?

Peki, yavaş yavaş gidelim; ülkemizdeki spor dalları arasında ilgilenilen sporlar arasında motor sporları da var! Ancak maliyetlerini ve diğer zorluklarını düşünürsek çok gelişmemesini anlayabiliriz. Hatta neden acaba çok izleyicisi ya da çok fanatiği yok? Aslında motor sporlarının ülkemizde gelişimine katkı koyacak hamle, İstanbul’da, 2005 yılında Kurtköy mevkiine dünya standartlarında bir yarış pisti kazandırılarak yapıldı. Dünyanın takip ettiği Formula 1 yarışları da bir müddet ülkemize koşuldu. Ancak ne olduysa bu meşhur Formula 1’in babası Ecclestone’un işareti ile Formula 1 yarışları artık ülkemizde düzenlenmez oldu. O gün bugündür, belki de dünyanın en prestijli motor sporları pist yarışı olan Formula 1 ülkemizde düzenlemiyor artık… Ülkemizde 2005 yılında ilk defa düzenlenen bu büyük yarış, 2011 yılında son defa ülkemizde düzenlendi ve Türkiye için son oldu.

İzmir’e, İzmirpark'a geri dönelim; yaklaşık 250 dönüm üzerine kurulu bu pist, imar planlarında spor alanı olarak gözüküyor. Ancak bu bölge, uzun zamandır otobüs garajı mı olsun, yoksa başka bir yere mi dönüşsün tartışmalarına ev sahipliği yapmakta… Bölge halkı da, yerel seçilmişlerin koşuşturmasıyla bölgenin otobüs garajı olmasını durdurdu gibi… İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi almış olduğu kararla, söz konusu bölgenin otobüs terminali ya da Eshot garajı ya da benzeri bir yer olmasına hayır dedi!

Peki, şimdi ne olacak? Yerel halk yarış pistinden de şikâyetçi! Hem gürültü, hem de daha kullanılabilir bir alan isteniyor bölgenin sakinleri tarafından… Her boş arazinin ranta ve talana kurban edilmemesi için gerekli her türlü önlemin alınmasının gerekliliğini bir kez daha yinelememe gerek yok herhalde… Vatandaş motor sporlarına hayır diyor da, çok katlı binalara da hayır diyecek mi? Olur ya, belki de söz konusu alan için Toki hayalleri var birilerinin… Ya da çok daha farkı ve rantlı yer hayalleri süslüyor rüyalarını…

Aman! İmar planlarında spor alanı olan ve 250 dönüme yakın bu alanın, ne olursa olsun spor alanı olarak kalması lazım! Ey, seçilmişler, ne olur! Gereğini yapın ve söz konusu alanın spor alanı olarak kullanımına devam edebilmesi için elinizden geleni yapın! Motor sporlarına ev sahipliği yapması şart değil! Ama spor alanı olarak sporculara ev sahipliği yapması mühim!

Dipnot; “Spora vereceğimiz mana, gençliğe vereceğimiz mananın öz kardeşidir.” Peyami Safa.