Çabayla, emekle var olmuş bir yapıtı, ürünü, insanı taçlandırmak, ödüllendirmek önemlidir, değerlidir, saygındır.

Her alanda yerini bulan, doğru insana, doğru ürüne gerçekçi, nesnel yaklaşım ve değerlendirmeyle verilen ödülleri yadsımak olanaksız elbette.

Sevdiğim, değer verdiğim, alkışladığım, ürünüyle varsıllaştığım bir yapıtın, onu yaratan yazarın, sanatçının ödül almasından sevinç duyarım.

Bugün İzmir kaynaklı yarışma ve ödüllere değinmek istiyorum.

Şiir Ödülü 'Ñaupa'ya

Suat Çelebi’nin sorumlusu olduğu Mayıs Yayınları, 1996 yılından bu yana Arkadaş Z. Özger adına şiir ödülleri verir. Benim için de değerlidir bu ödül. Özger’le gençlik yıllarımızda kısa da olsa arkadaşlığımız, dostluğumuz olmuştu.

Bu yıl yirmi beşincisi düzenlenen Sina Akyol, Orhan Alkaya, Gökhan Arslan, Zeliha Cenkci ve Suat Çelebi’den oluşan seçici kurul, 57 dosya arasında yaptığı değerlendirme sonucunda; Beste Naz Karaca’nın ''Ñaupa'' adlı dosyasını ödüllendirdi.

Seçici Kurul, ayrıca; Bilge Miray Aslan, Onur Çeğil, Uğur Can Dural, Melike Öztürk, Volkan Yalçın, Tugay Yazıcı ve M. Utku Yeşilöz’ün adlarının anılmasını da kararlaştırdı.

Roman Ödülü 'Amasanga'ya

Çiğli Belediyesi Türk yazınının değerlerinden Fakir Baykurt adına bu yıl ilk kez düzenlediği, 64 yapıtın katıldığı Roman Ödülünü Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga” adlı yapıtına verdi.

Adnan Binyazar, Öner Yağcı, Işık Baykurt, Bahri Karaduman, Hidayet Karakuş’un yer aldığı Seçici Kurul, Amasanga’nın “ilkçağlardan günümüze kadınlarımızın kimlik kazanma savaşını, Amazon kadınlarından yola çıkarak destansı bir dille anlattığını; yerel deyimleri, sözcükleri, terimleri yazı diline sokarak, akıcı bir anlatım oluşturduğunu; yüzyıllara uzanan bir süreci sağlam, yeni bir kurguyla sunduğunu”, bu nedenle ödüle değer görüldüğünü açıkladı.

Umarım bu ödül her yıl yeni romancıların ortaya çıkmasına katkı sağlar, aksamadan sürdürülür, gelenekselleşir.

Tarık Dursun K. Ödülü

Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka’da yaşamış ve üretmiş usta yazar Tarık Dursun K.’nın adını yaşatmak için ailesinin desteği ile kısa öykü yarışması düzenledi.

Seçici Kurul’da benim de değerli bulduğum Gönül Çatalcalı, Veysel Çolak, Muzaffer Kale, Ayşem Kalyoncu, Fergun Özelli, Hüseyin Yurttaş dostlarımı görünce içim rahatladı, tamam dedim.

Homeros Edebiyat Ödülleri kapsamında, Tarık Dursun K.'nın ailesinin de katkılarıyla gerçekleştirilen yarışmada "Gecenin Döndüğü Yerde" adlı öyküsüyle Zeynep Kurada birinci seçilmiş.

"Üç Moira" adlı öyküsüyle Esra Kara ve "Dönüş" adlı öyküsüyle Fazlı Yalçın ikinciliği paylaşmış. Gamze Efe "Ray Tıkırtıları", Murat Yurdakul da "Yas" adlı öyküleri ile üçüncü sırada yer almış.

Yarışmanın anısına bastırılacak ortak kitapta dereceye girenlerle birlikte, öyküleri yayımlanacak diğer katılımcılar şöyle: Figen Savi, Serkan Yıldırım, Sevim Sezgin, Yasemin Oluk, Yayla Boztaş, Mehmet Ali Bulazar, Merih Nesrin Yalçın, İbrahim Halil Çelik, Şadıman Şenbalkan, Gizem Pınar Karaboğa, M. Ufuk Tekin, Nazlı Akçura, Zekeriya Şimşek, Pelin Kıvrak, Ümit Çelik, Hatice Sönmez Kaya.

SMYRNA edebiyat yarışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Smyrna Edebiyat Yarışmasını öykü ve şiir olmak üzere iki dalda düzenliyor.

Her iki dalda da yarışmaya katılacak adaylardan lise kategorisinde “Salgın günlerinde umut”, serbest kategoride ise “İzmir’de bir gün” konularında ürünler bekleniyor.

Başvurular 14 Temmuz 2020 tarihine dek “[email protected]” ya da “[email protected]” adresine e-posta yoluyla yapılabilecek.