Korona tüm hızıyla ve acımasızca etkisini sürdürüyor. Hem ülkemizde hem dünyanın her yanında insanlar şaşkın. Geleceğe dair beklentiler, umutlar askıda!

Tüm bu kırılmalara, korkuya, tedirginliğe, kaygıya karşın elbette bize verilen yaşam hakkını kullanmaya çalışıyoruz.

Kurallar, mesafeler, maskeler eşliğinde sanat, edebiyat, kültür etkinlikleri de tutkulu insanlarla yaşamaya çalışıyor, varlığını duyumsatıyor.

Yarışmalar düzenleniyor, ödüller veriliyor. Yeni kitaplar sanal ortamda sık sık görselleri, haberleriyle duyuruluyor. Yazın- sanat dergileri güç de olsa yaşam savaşı veriyor.

Dergiler dedim de…

KURŞUN KALEM KAPANIYOR MU?

Şiirin, yazının gözü kulağı, penceresi, görücü alanı yazın, sanat, kültür dergilerini hep önemserim. Dergi çıkaran, sorumluluk alan biri olarak yıllardan beri ben de dergilerde hevesle, özenci duygularla şiirler, yazılar yayımlarım.

Koronanın ortalığı hallaç pamuğu gibi attığı şu zamanlarda bile olumsuz koşullara, zorluklara karşın ülkemizin bir çok kentinde dergiler yayımını sürdürmeye çalışıyor.

“Şiirden” Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Metin Cengiz 17 Eylül’de sosyal medyada bu sıkıntıyı şu sözlerle dile getirmişti: “Şiirden Dergisi'ni pandemi sürecindeki zor koşullar altında yayımlamaya çalışıyoruz. Abone sayımız ne yazık ki yeterli değil. Bakanlık desteği bir-iki sayımızın matbaa ve diğer giderlerini ancak karşılıyor. Reklam almak için kapı kapı dolaşamıyoruz/dolaşmadık. Okuyucumuza güvendik ancak pandemi süreci okuyucuyu çok etkiledi.”

İşte bu koşullarda Kurşun Kalem, Sincan İstasyonu, Güney, Yaşam Sanat, Şiirden, Yeni Gelen, Sarmal Çevrim, Patika, Lacivert, Edebiyat Nöbeti, Şehir, Berfin Bahar, Gökkuşağı, Ekin-Sanat, Üvercinka, Akatalpa, Çinikitap, Eliz… gibi dergiler direniyorlar.

Ancak yazımı hazırlarken görüştüğüm Kurşun Kalem Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mine Ömer, Ocak 2021’de derginin yayınına son vereceklerini söyledi.

Doğrusu üzüldüm. Mine Ömer, Alaz Dergisi’yle yayıncılık yaşamına başlamıştı. Bir çok yazın emekçisi arkadaşımla ben de dergiye hem Yazı Kurulu’nda hem de Editör olarak katılmıştım.

Ardından Kurşun Kalem’le İzmir’den sesini yükselten Mine Ömer, dergiyi 12 yaşına dek büyüttü, geliştirdi. Şairin 24 saati, söyleşileri, dosyaları, araştırma ve inceleme yazıları, öyküleri, şiirleriyle hem İzmir’de hem Türkiye’nin her yerinde sevilen, aranan, izlenen bir dergi oldu.

Öyleyse ne yapmalı? Şiire, öyküye çalışan, deneme yazan, hevesle bu görevi sürdüren, dergi izlemeyi önemseyen herkesin yazın-sanat dergilerini yaşatmak için destek olması gerekli.

ALİ RAZI ERTAN ÖDÜLLERİ

1944-1979 yılları arasında yaşayan, ne acı ki gıda zehirlenmesiyle çok erken yaşta aramızdan ayrılan şair Ali Rıza Ertan, adına düzenlenen yarışmayla, verilen ödüllerle yaşamaya devam ediyor.

Buca Belediyesi bir değerbilirlik örneği gösteriyor 24 yıldan beri. Şiire çalışan, emek veren genç şairleri yüreklendirmek, şiir dünyamıza kazandırmak için bir yarışma düzenliyor.

Ahmet Günbaş, M. Kadri Sümer, Halim Yazıcı, Ahmet Zeki Muslu ile Özlem Tezcan Dertsiz'den oluşan seçici kurul, bu yıl birincilik ödülünü "Can Kozalağı" dosyasıyla Mehveş Demirer ve "Bana Hevesli" dosyasıyla Yiğit Kerim Arslan arasında bölüştürdü.

"Mevsim Bıçak Açtığında" dosyasıyla Yiğit Ergün "başarı", "Bütün Maviler Gökyüzü" dosyasıyla Yunus Karakoyun "Jüri Özel Ödülü"ne değer görüldü.

Ödüller; 26 Ekim Pazartesi günü, saat 11.00'de, Buca’da Ali Rıza Ertan büstü önünde yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

Ödül alan şairleri kutluyorum ben de.