Hidayet Sayın’a ödül…

1929’dan 2019’a 90 yıl. Bir ömre sayılınca anlamı önemli. Sanatla, yazınla, yapıtlarla yaşanan bir ömrün adıysa, birlikte düşünelim 90 yaşın değerini.

Sözü yeni bir ödülle taçlanan tiyatro, deneme yazarı Hidayet Sayın’a getiriyorum.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Edebiyat Ödülü saygın ve seçkin yazın-sanat insanına verildi. "Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri - Gül Biçme Zamanı - Gül Kıyımı" adlı kitabı nedeniyle.

Aydınlı yazar diye başlık attılar gazeteler; doğrudur, Aydınlıdır; ama yıllardır İzmir’de yaşar, İzmir’den yazar denemelerini. O şimdi İzmirli, kentlimiz, değerlimiz.

Bugün, İstanbul’da düzenlenecek törenle ödülü Hidayet Sayın’a verilecek.

Deneme kitaplarından tadımlık satırlar paylaşarak, Hidayet Sayın’a saygılarımı sunuyor, onu kutluyorum.

“Dinleyin, kapınız çalınıyor. Bu gelen odur belki, umuttur.”

“Başkalarının görmediğini görenler, bunun bedelini yalnız kalarak öderler çoğu zaman. Çünkü farklı olmak, giderek sıra dışılığın ve yalnızlığın kapısına götürür insanı.”

Şadan Gökovalı sokağından geçmek…

Alsancak’ta 1394 Sokak’ta oturur yıllardır gazeteci, yazar, tarihçi, rehber, bilim insanı Şadan Gökovalı.

Duymayanlara duyurulur; bundan böyle kendi adının verildiği bu sokaktan geçecek yolu Şadan Gökovalı’nın da. İmzalı kitaplar, dergiler, mektuplar, konuklar kendi adını taşıyan sokaktaki evine gelecek.

Yolu Mimar Sinan Mahallesi’ne düşenler, bu çevrede işi olanlar tabelasında “Profesör Doktor Şadan Gökovalı” yazan sokaktan gelip geçecekler.

Evet Konak Belediyesi Meclis kararıyla bundan sonra 1394 sokak adı Şadan Gökovalı adını taşıyacak.

Yaşarken değerini bilmek ne güzel değerlerimizin. Alkışlıyorum.

İzmir’de yeni bir yayınevi: Pagos…

Büyük İskender’in generallerinden “Lymachos” tarafından yaptırıldığı söylenir Kadifekale’nin. Eski adı “Pagos” olan Kadifekale'de yaşarmış Amazon kadınları da.

Pagos, yüzyıllar sonra İzmir’de yeni bir yayınevine ad oldu.

Ahmet Nihat Yıldız’ın 15 yıldır özveriyle yayımladığı Ege Sanat Dergisi’ne kardeş bir yayınevi geldi. Ege Sanat Dergisi yoluna devam ediyor sanal ortamdan.

Sanat ve yazın emekçisi yazarların, şairlerin gözü aydın diyelim. Onlara yeni bir seçenek Pagos.

Ahmet Nihat Yıldız’ın verdiği bilgiye göre en geç Şubat 2020’de Doktor Alpaslan Bilen’in, Profesör-şair Bedri Karayağmurlar’ın, Profesör Hülya Nutku’nun, gazeteci-yazar Yunus Bekir Yurdakul’un, öykü yazarı, yayıncı Murat Şahin’in, Ege Sanat Dergisi’nin kurucularından Nejla Uyanık Bilgilioğlu’nun kitapları Pagos’tan çıkacak.

Kasım ayında yitirdiğimiz değerli tiyatro insanı-şair Özdemir Nutku anısına bir kitabın da Pagos Yayınları arasında okurla bulaşacağını da öğendim bu arada.

Umalım ve dileyelim Pagos özlenen, aranan bir yayınevi olsun.

İzmir yazar kooperatifi: İYAKO…

Kamu iletişim uzmanı, gazeteci, yazar Ercan Doğu’yu tanımayan yoktur sanırım. Doğu, İzmir Valiliği’ndeki görevinden emekli olduktan sonra da boş durmuyor; kitap yayımlıyor, yazıyor, etkinlikler düzenliyor.

Şimdi de romancı, şair, yazar, dostları Erdoğan Baysal, Ayşe Manav, Mustafa Üzel, Aysun Nacarfırat, Ş. Turgut Üzüm, Hıdır Aslan, Burhanettin Şenli ile “İzmir Yazarlar İşletme Kooperatifi”nin kuruluşunu gerçekleştirdiler.

Yayın dünyamıza bir çok yenilikle katkı sunacaklarını ileten Kooperatif kurucuları, “hayal etmezseniz, gerçeklerle mücadele gücünüz ve heyecanınız olmaz…” diyorlar.

Hoş geldiler.