Kitaba her gün, her an dokunmak olanaklı. Boş zamanım yok diyenlere inanmak olası değil. Yeter ki kitap okumak için istekli olun, kitaba odaklanın, sevgiyle yaklaşın, zaman yaratılır.

Önümüzdeki 6 Nisan Cumartesi günü TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 24. kez kapılarını açıyor kitap tutkunlarına, kitap dostlarına.

Bu yıl fuarın onur konuğu şair, yazar Hidayet Karakuş.

İzmir’de yaşayan yazın emekçileri anıldığında akla gelen adlardan biridir Karakuş. Şiirleri, romanları, çocuk romanları, radyo oyunları, düşünce yazıları, ödülleri, sağlam kişiliği, yazın gücüyle Hidayet Karakuş’un onur yazarı seçilmesini sevinçle karşıladığımı belirtmeliyim.

Fuar süresince düzenlenecek açıkoturumlarda, söyleşilerde Hidayet Karakuş’un yazınsal değeri, yapıtları, yaşamı ele alınacak. Karakuş için TÜYAP tarafından “Türkçem Adresimdir” adlı bir kitap da hazırlandı.

Yazar dostum Bahri Karaduman Yaşam Sanat Dergisi’nde (Ağustos 2014, Sayı.3) Hidayet Karakuş için “İnsancıl, kucaklayıcı kişiliği ve eskimeyecek yapıtlarıyla hep gündemde kalacak bir sanatçı. Tüm yapıtları aydın, onurlu insanın duyarlı sesi, yüreği” diye yazmıştı. Karaduman’ın söylediklerine katılıyorum.

Kitap Fuarı’nda yazarlarla buluşmak, şiirler dinlemek, söyleşilerden, açık oturumlardan yararlanmak, kitap kokusunu duymak az şey mi dostlar?

AFORİZMA ATÖLYELERİ

Şair ve öğretmen Gülçin Sahilli, görev yaptığı okulda Yaratıcı Yazarlık ve Şiir Atölyelerine yenisini ekledi: Aforizma Atölyesi.

Özdeyiş, özlü söz, aykırı söz gibi anlamları içeren “aforizma”, şimdi öğrenciler için işlikte işleniyor.

Gülçin Sahilli, Aforizma Atölyesi adıyla özel bir okulda öğrencilere kendi aforizmalarını yazmayı öğretiyor. Öğrencilerin aforizmalardan da bir kitap yayına hazırlanıyor. Genç aforizma yazarları bir imza günüyle kitaplarını da imzalayacaklar.

Bildiğim kadarıyla Türkiye’de bu çalışmanın benzeri yok. Edebiyatla felsefeyi birleştirdiği gibi çocuklara özgüven de aşılıyor Sahilli.

Aforizmaların keskin, etkileyici anlatımları genç beyinlerin düşünme becerilerinin gelişebileceğinin de kanıtı olacak.

Gülçin Sahilli’nin öğrencilerinin yazdığı özlü sözden, özdeyişten birkaç örnek vermeden geçemem elbette:

Hayat tiyatro, konusu ihanet, yer ise savaş topraklarıdır - Nur Aydın

Başarı, ona inanmaktan vazgeçmeyenlerindir - Berivan Aydın

Savaş, kötülüğün susmak bilmez çığlıklarıdır - Ece Özcan

Barış, karanlık gecede açılan beyaz perdedir - Sudenaz Demirel

Şiir, insanın hayal gücünden kalbine uzanan yoldur - Ayşin Afşar

Sevgi, doğayı ışığıyla aydınlatandır - Irmak Helvacı

Kış, gecenin donan kalbidir - Nehir Kaygusuz

YAŞAM SANAT’IN ŞAİRLERİ

Adana’da yayımlanmasına karşın ülke genelinde ilgiyle izlenen YAŞAM SANAT Dergisi Mart-Nisan sayısını salt şairlere ayırdı.

Yayın Yönetmenliğini Mehmet Taşar’ın, Yazı İşleri Müdürlüğünü Kubilay Altuntaş’ın, Sanat Yönetmenliğini Duran Aydın’ın yaptığı “Yaşam Sanat”ın bu sayısında 69 şair yer alıyor.

Bunların arasında İzmirli şairler Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş, Mehmet Sadık Kırımlı, Bilsen Başaran, Asım Öztürk, Asım Gönen, Selami Şimşek, Atila Er, Coşkun Şimşekli, Önder Çolkaoğlu, Mehmet Genç, Özge Sönmez, Durmuş Taşdemir, Gülşen Ersan, Ayşen Sarıbaş, Oğuz Tümbaş da bulunuyor.

Şiire özel sayı hazırlayan, şairi öne çıkaran Yaşam Sanat emekçilerini kutluyorum.

Yakın zamanda yayımını Avanos’ta sürdüren ŞİİRİ ÖZLÜYORUM Dergisi’nin de bir şairler özel sayısı hazırladığından haberim var.

Şiiri gündemde tutan dergilere okur desteğinin sürmesini diliyorum.