Nisan, bahara yakışan, yeşeren, yekinen, umuda, şiire koşan, insanın coşkusunu farklılaştıran bir güzel ay.

Nisan baharını güzel, özel, ayrıcalıklı kılan olaylardan biri de benim için İzmir Kitap Fuarı’dır. Özlerim o kokuyu, görüntüyü, insan sıcaklığını, kitaplar şenliğini…

Açık oturumlar, söyleşiler, şiir etkinlikleri, imzalar… Kitap sevgisini her yaştan insana doğru biçimde yaygınlaştırmak kuşkusuz anlamlı, önemli, değerli…

Fuar alanında kitap sergilerinde gezinmek, kitaplara dokunmak, eski dostlarla karşılaşmak, yeni dostlar edinmek, söyleşmek coşkuyu çoğaltmaz mı hiç.

Bu kez yine öyle başladı fuar günlerim; şiirden, öyküden, denemeden, romandan, her türden, her boydan…

İzmir Kitap Fuarı'na yüküm olmadan giderim; ama dönüşümde yüküm ağırdır, çantam doludur; kitaplar, kitaplar… Emek verilmiş, heyecanla, sevgiyle, umutla donanmış kitapların ağırlığı mı olurmuş?

Fuarın açılışına, Onur Yazarı Hidayet Karakuş’un konuşmasına geç de olsa yetiştim. Türkçe'nin arı-duru, aydınlık sözcükleriyle güne, gündeme, geleceğe, okumaya, kitaba ilişkin seçkin bir konuşmaydı…

Sonrasında salonların kalabalığına karıştım, kitap sergiliklerinde dostların gülümseyen yüzlerini gördüm. Selami Şimşek’i, Lütfiye Aydın’ı, Halit Özboyacı’yı, Sina Akyol’u, Dizdar Karaduman’ı, Hüseyin Yurttaş’ı, Yunus Bekir Yurdakul’u, Osman Akbaşak’ı, Nevzat Süer Sezgin’i, Ertuğrul Özüaydın’ı, Bahri Karaduman’ı, Metin Soydeveli’yi, Düriye Ayyıldız’ı, Nalan Yılmaz’ı, Mazhar Alphan’ı, Gülşen Ersan’ı, Muammer Can’ı, Neslihan Perşembe’yi, Emel Kayın’ı, Ahmet Günaş’ı, Mavisel Yener’i, Ali Şentürk’ü, Nilüfer Açılan Yıldız’ı, Tekin Sönmez’i, Veli Başak’ı, Gönül Ocak’ı, İlhan Soytürk’ü, Duran Aydın’ı, Mehmet Taşar’ı… Kitap Fuarı bitene değin daha nice dostla karşılaşacağım, kucaklaşacağım kim bilir?

PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nin 2019 Şiir Ödülü bu yıl 1960 kuşağının seçkin şairlerinden Süreyya Berfe’ye verildi. Fuarın ilk günü yapılan ödül töreninde PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral’ın konuşmasından şu girişi almadan geçemem: “Ey şiirin her zaman genci, ey şiirin gececisi, ey hiç kimseye olmadığı kadar ona yakışan huysuzluğun sahibi, ey artık yedilere, kırklara karışır gibi şiire karışan, ey saçı sakalı kırışan ama sözü her zaman dimdik ayakta duran, ey şiirin yerini bilen madenci, ey kendine hem gölge hem fener olan, ey egelerin egesi...”

Şairler Asuman Susam, Haydar Ergülen, İsmail Mert Başat’ın Süreyya Berfe şiiri üzerine yaptıkları konuşmaları da beğeniyle, ilgiyle izledi salonu dolduranlar.

Bugün Çarşamba, Kitap Fuarı hız kesmeden sürüyor. Bugün Çocuk Yazınında Hidayet Karakuş konulu söyleşinin konuşmacıları Mavisel Yener, Nevzat Süer sezgin, Hüseyin Yurttaş.

Özgür Eğitim Yayınları’nın düzenlediği Dil ve Edebiyatta Çocuk Kitaplarının İşlevi konulu söyleşinin konuşmacıları Asım Öztürk, Osman Akbaşak, Hüseyin Tuncer. Bu söyleşi de bugün konuklarıyla şenlenecek.

Fuarın kapanış günü olan 14 Nisan Pazar saat 12-13 arasında Karakuş’un şiir Evreni’ni konu alan açık oturum var. Ünlü yazar ve şair Yüksel Pazarkaya’nın yöneteceği açık oturumda Efdal Sevinçli, Bahri Karaduman, Oğuz Tümbaş, Hülya Deniz Ünal konuşmacı olarak yer alacaklar.

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ KİTAP SERGİLİĞİNDE BULUŞMAK

İzmir Gazeteciler Cemiyeti de İzmir Kitap Fuarı’nda yerini aldı. Cemiyet üyesi gazeteci yazarlar hem okurlarla söyleşme olanağı buluyor hem de kitaplarını imzalıyor.

Ben de bugün saat 14-15 arasında Salon 1A 303 C’de “Dingin Sözler Avlusu” kitabımla imzada olacağım. Bir merhabalık da olsa yolu bu sergilikten geçecek dostları beklerim. İki lafın belini kırmaya…