Başlığı okuyunca şaşırmış olabilirsiniz. Aslında bu cümle bana ait değil. İzmir’in en merkezi ve nezih ilçelerinden birinde temizlik işçisi olarak çalışan ve daha önce de Türkiye’nin birçok kentinde temizlik hizmetlerinde çalışmış bir abimizin sözü.

Tam olarak söylediği şu: “Ben doğudan batıya Türkiye’nin birçok şehrinde bulundum. Temizlik işleri görevini yaptım. Ama inanın ki İzmir kadar pis bir şehir daha görmedim. Bir kere sokakta izmarit atılmamış tek bir metrekare alan yok. Çekirdek kabukları, yiyecek artıkları, plastik şişesi, içecek kutuları, poşetler ayrı bir sorun.”

Yanlış anlaşılmasın, temizlik işçisi abimiz, İzmir’in ve İzmir halkının güzelliğinden bahsetmiyor burada. Sokakların pisini, kirini ve buna katkıda bulunanları kastediyor.

Hakikaten de dışarı çıkın ve şöyle sokaklara, yerlere alıcı gözüyle bir bakın. Öylesine değil gerçekten görmek için bakın. Güzel İzmir’e hiç yakışmayan manzaralara rastlayacaksınız.

***

İzmirliler olarak aydın oluşumuzla, özgürlüğümüzle, Atatürkçülüğümüzle, duyarlılığımızla çok övünürüz. Ama nedense eksilerimizi görmezden geliriz.

Daha önce de yazdığım, yazmaya da devam edeceğim bir konu bu. İyiyiz, güzeliz, hoşuz, şehrimizi de çok seviyoruz ama iş sokakları temiz tutmaya gelince umurumuzda bile değil. Yediğimizi, içtiğimizi pat diye yere atıveriyoruz. İçimiz hiç acımıyor.

Belediye işçisinin işi bu, temizlesin diye düşünüyor olabilirsiniz. Tabii ki de, görevidir. Ama 4.5 milyonluk bir şehirde, her gün, her saat, her dakika yere bir şeyler atılıyorsa, sizce bunları temizlemek için kaç kişi gerekir?

Nüfusun yarısı temizlik işçisi kadrosuna geçse, bir ihtimal şehri temiz tutabiliriz.

Yapılacak şey; zihniyeti değiştirmektir. Ben atar geçerim, kim toplarsa toplasın vurdumduymazlığından sıyrılmaktır.

***

İzmirliler olarak gevreğe, boyoza, denize, güneşe sahip çıktığımız kadar, kentin sokağına da sahip çıkmalıyız.

Artık, çöpü yere değil, çöpe atmayı öğrenmemiz gerek.

Hayır, ne kadar zor olabilir ki?

  • Su içtin bitti mi, şişeyi çöp kutusuna at kardeşim.

  • Çekirdek mi çitlemek istedin. Al bir poşet eline, kabuğunu içine koyuver.

  • Sigarasız olmaz mı diyorsun. Hay hay. Sigaran bitince izmariti çöpe at.

  • Sağa sola baktın ama çöp kutusu yok mu? Olabilir. Azıcık sabret, atmak istediğin her neyse tut elinde. Bir, bilemedin iki dakika içinde mutlaka bir çöp kutusu görürsün, söz veriyorum.

Bence sen bunu yapabilirsin.

Çünkü güzel İzmir, en pis değil en temiz şehir olmayı hak ediyor.