İktidar partisinin İzmir adayı Nihat Zeybekci, projelerinden daha fazla -nedense- sık sık kentin yaşam tarzıyla ilgili açıklamalar yapıyor: “İzmirliler rakıma dokunma diyor. Eyvallah.”

“AK Parti’deki arkadaşlarımız bugün içkisini içebilen, namazını da kılabilen, günü geldiğinde orucunu tutabilen bir hoşgörü alanına sahiptir.”

“Yerli alkollü içki üretimini biz artırdık!”

“İzmir'de şarap üretiminin desteklenmesi ile ilgili bu bir ekonomidir, bu bir üründür, bir sanayidir,

bir ticarettir, bu bir ekonomidir.”

“Bizim üzüm üretimini de desteklememiz, bağcılığı desteklememiz, üzüm, bağcılık, hatta pekmez artı şarabı gibi tüm üretimlerde destekçi olmamız son derece normaldir.”

***

“Muhafazakar” kimlikli Zeybekci’nin, iki de bir rakıyla, şarap açılımıyla “İzmir’i kazanacağım” diye İzmirli'nin hayat tarzını içkiyle özdeşleştirmek istemesi, ona hep bu yönde soruların da “sık sık sorulmasına” yol vermesi; ayıbın da ötesindedir. İzmirli; çağdaşlığın, aydınlanmanın ilke ve

Cumhuriyet değerleriyle, Atatürkçülüğüyle yaşam tarzını belirler. İçki içmek; ne zamandan beri çağdaşlığın, laikliğin sembolü? Sonra, sadece bu şehirde İzmir’de mi içki içiliyor Türkiye’de? Güzel İzmir'in doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerine, yeşiline, denizine, havasına ve suyuna göz diken rantçılara, betoncu AVM’ci zihniyete karşı verilecek mücadeleyle, sunulacak projeler İzmirli’yi ilgilendirir. İki duble rakı, üç kadeh şarap değil!

***

İşşizlik, enflasyon, çarşıda pazarda yangın almış başını gidiyor, ülke karpuz gibi ikiye bölünüp ayrışmış; sanki hiç sorunumuz yok; derdimiz varsa da yoksa da İzmir’in içkisi!.. İstanbul adayı Binali Yıldırım da 2014 seçiminde İzmir adaylığı sırasında rakı fabrikalarının sayısını 2’den 18’e çıkartmakla övünüyordu. Zeybekci de İzmir’i şarapta marka kent yapmakla! Büyüme de dünya rekoru kıran (!) ülkemize “Nabza göre şerbet” örneği rakı-şaraplı vaadler yakışmıyor!

İzmir’de yaşayanların tek meselesini içki içmekmiş gibi göstermek, büyük yanılgıyla eştir. İzmirli’nin meselesi her zaman bellidir; insani değerlerle ortak yaşam! Kimsenin başka bir insanın yaşam tarzına karışmaması, hoşgörüyle yaklaşması!

17 yılda yapılan 5 yerel seçim, 3 genel seçim, 2 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde

İzmir’den arzuladığı sonucu alamayan bir iktidar partisinin İzmir adaylarına bir haller mi oluyor ne!

Rakı şarap açılımıyla seçim kazanılmaz!..

İzmir Cumhuriyet'in kalesidir!

Güzel İzmir'i meze yapamazsınız!