Milli maç arası sona erdi derdim ama yarın da yerel seçimler var. Bu nedenle Türkiye Profesyonel Liglerinde ve Bölgesel Amatör Ligde bugün ve yarın müsabakalar oynanmayacak. Yerel ligler tüm hızıyla bugün oynanıyor. Seçim gününe denk gelen maçları da federasyon hafta içinde oynatacak. Milli takım için iki maçımızı izleyelim ve o şekilde değerlendirelim demiştim, buyurun;

Sen neredeymişsin ya Şenol Hoca bunca zamandır! Kaç senedir milli maçlarda bu kadar rahat ve takıma güvenir maç izlememiştim. Aklın yolu tabii ki bir… Kim ne derse desin, hoca bu işi iyi biliyor. Başarıya aç, susamış gençlerden bir güzel takım yapmış ki… Seyrine başka keyif yok! Öyle bir kurgu ki… Düşünsenize; yere göğe sığdıramadığımız, gerçekten çok iyi futbolcu Çağlar Söyüncü kulübede… Galatasaray’dan yenilerde Almanya’nın yolunu tutan genç stoper Ozan Kabak kulübede… Trabzonlu Yusuf, gurbetçi Yunus, Sivaslı Emre, Beşiktaşlı Güven… Bunlar da kulübede! Yeni yeni isimler ezberletti bize hoca… Merih Demiral mesela… Tabii ki Arnavutluk ve Moldova maçları kıstas olmamalı başarı grafiği için… Ancak özellikle son on yıllık geçmişimizi unutmayalım. Garip ve acayip yenilgilerimizi… İyi başladık, hatta çok iyi…

Haaa, bir de Emre Belözoğlu meselesi var! Kendisinin Hagi’li Galatasaray ile başlayıp, İnter, Newcastle United, Fenerbahçe, Atletico Madrid ve Başakşehir gibi üst düzey takımlarda oynamışlıklarını kabul etmeme rağmen bu milli takıma yakıştırmadığımın altını çizmeliyim. Hem de yaşı otuz dokuza vurmuşken! Sadece Emre’ye değil, yaşı otuzu geçmiş tüm arkadaşlarımızın da yavaş yavaş tasfiyesini beklemek, geleceğin milli takımının oluşumundaki bir hata olmayacaktır.

Yerelde de işler karışık… Yerel derken, yarın ki yerel seçimleri kastetmiyorum! Gerçi o da karışık ama neyse!

Yerel amatör lig; iki ayrı grup şeklinde oynanan İzmir Amatör Süper Ligindeki maçlar geçen haftalarda son bulmuş ve Bölgesel Amatör Lige (BAL) yükselebilmek için Play-Off grubu kısmen oluşmuştu. Kırmızı Gruptan Foça Belediyespor ile Ceyhan Altınyıldız kulüpleri, Beyaz Gruptan da Torbalı ve Alaçatı kulüpleri BAL’a yükselme grubunda oynamaya hak kazanmışlardı. Yükselme grubunda oynamaya hak kazanacak son iki takım da Güraltay’ı eleyen Aliğa Belediye Helvacı kulübü ile Güzelbahçe Belediyesporu saf dışı bırakan Özçamdibi oldular. Altı takımdan oluşan BAL’a yükselebilme müsabakalarının oynanacağı müsabakalar bu Çarşamba yani 04 Nisan 2019’da başlıyor. Meraklılarımız www.izmiraskf.com adresinden ayrıntılı fikstürü inceleyebilirler.

Yazmadan geçemeyeceğim bir konu daha var; Mart başında oynanan Amed Sportif – Sakarya maçı sonrasında Amed’li oyuncu Mansur’un birkaç Sakarya’lı oyuncuya jiletli ya da benzer kesici aletli saldırısı ile ilgili… Şiddetin bu denli kısmına pek rastlamamışızdır sahalarımızda! Olayı kısaca özetleyeyim; maçtan önce ısınırken iki takım oyuncuları arasında bir gerginlik yaşanıyor. Maç başlamadan önce de hakem her iki takımdan birer oyuncuyu kırmızı kart ile cezalandırıyor. Maç zaten gergin bir havada oynanıyor. Maçtan sonra vücutlarında oluşan kesikleri paylaşan Sakaryalı oyuncuların iddiası ekranlara da yansıyınca Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Mansur adındaki oyuncuya ömür boyu futboldan men cezası veriyor. Cezanın bu boyutu ayrıca tartışma konusu zaten! Sonra da itirazlar falan derken Tahkim Kurulu, cezada tenzilata giderek, cezayı yirmi resmi müsabakadan men haline getiriyor. Haydi, buyurun, mükemmel bir tartışma konusu daha…

Tribüne maç izlemeye gireni aramak bile aslında çağ dışı ama buna mecbur bırakılmışız! Kaldı ki sahadaki futbolcunun üzerini aramak? Şiddeti ne cezayla, ne kanunla, ne anlatarak, ne izleterek, ne de yazarak bitirebiliriz! Bunu kesin ve net bir şekilde anladım!

Şiddeti bitirmenin tek yolu eğitim! Küçücük beyinleri doğru eğitmek ve onlara doğru model olmak, şiddeti gelecekte bitirmenin tek yolu!

Dipnot; “Çocuklar büyüklerini dinlemede asla iyi değildirler. Ama onların davranışlarını benimsemede ve taklit etmede kusursuzdurlar.” James Baldwin.