İktidarın “ABD’nin tehdit dilinin yeryüzünde işlemeyeceği, çalışmayacağı, bu dilin karşılık bulmayacağı, prim verilmeyeceği yegane ülke Türkiye’dir!’’ açıklaması yaptıktan -az sonra- büyük gerilime yol açan Papaz Brunson serbest kaldı. Nasıl kaldı? Gizli tanıklar ifadelerini değiştirdi, 15 Temmuz’da Türkiye’ye yardımcı olduğu bile söylendi. Neticede, 'gizli tanıklar' yüzünden alaya alındık, şirketler battı. Bir hukuk komedisi sonlandı, tehditkar ABD de istediğini; Brunson’u aldı!

***

Brunson ABD’de krallar gibi karşılanırken, Hariciye Vekilimiz Mevlüt Çavuşoğlu, Brunson'ın -kendi tercümanlarının şikayetleri üzerine tutuklandığını-belirtti, "Biz her zaman bu işi yaptırımlar değil yargı çözer dedik. Yargı da bir ceza verdi. Buna herkesin saygı
duyması gerekir" açıklamasını yaptı. Sonra da ekledi; “ABD umarım anlamıştır, baskıyla
Türkiye’den netice alınmaz!’’
Tahliyeden sonra Devlet Bahçeli, "Papaz Brunson, vicdan sahibi her insanımızın itiraz ettiği karanlık bir sürecin sonunda serbest kalmıştır" diye konuştu. Meslektaşımız Emin Çapa, Bahçeli’nin açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Sn Bahçeli ‘karanlık’ işler çeviren bir partiyle ittifak yapmayacağına göre Rahibi CHP ya da İyi Parti serbest bırakmış olmalı!”

***

Devam edelim…"Mahkeme" papazı serbest bıraktı ya, Kuzey Carolina’daki ailesi, “Bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi alamazsın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a duayla teşekkür etti. Herhalde adresi mi karıştırdılar ne (!) Yandaş medyada birbirinden trajikomik manşetler atılırken, -çok konuşulan- bir pişmanlıktan da söz edelim. MHP’nin “töreci” vekili Cemal Enginyurt, Brunson yüzünden ABD’yi protesto amacıyla Iphone telefonun kırmıştı ya, peşine düştü telefonunun (!)
Brunson uçağa atlayıp gidince şu tweeti attı; “Iphone mı üzüleyim, Ajan Brunson’un serbest kalmasına mı kızayım. Kaldık ya la ortada. Iphone’mu verin, çok bozuğum ona göre!”
Bir takipçi de altına şu yorumu yazmış; “Apple’de hissen mi var Enginyurt?”
Hani soru soran bir gazeteciye “İş Bankası’nda hissen mi var lan?” azarına gönderme yaparak.
Eski Başsavcı İlhan Cihaner’in BirGün’deki köşesindeki şu sorusu da önemsenmeli; “İç politikada sıkıntılı ve tekrar seçilmesi riskli Trump’a, ancak bu kadar büyük bir hediye gönderilebilirdi. Film’in sonu ‘Başkanın Adamları- Wag The Dog’ filmindeki gibi
‘Başkan kurtarmaya’ yetecek mi, göreceğiz.”

***

'Aydınlık ve güzel' Türkiyem, Cumhuriyet tarihinde hiç böyle aşağılanmadı, kimse de yaralamadı (Askerimizin başına çuval geçirilmesi dahil). Trump’ın 'casusluk ve terör örgütü üyeliğinden' yargılanan Andrew Brunson’un serbest kalmasından sonraki “Çok çaba sarfettik” sözü, yüreklerimizi öyle bir incitti ki. Küçük düşürüldük, ülkemizin itibarı -tehditle- dip oldu!