Erdal Özkan’la dostluğumuzun üzerinden 55 yıl geçti. 1966 yıllarında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde birlikte okuduk. 68 kuşağı olarak güzel şeylere imza attık. Ona hep “Eskişehir’li Erdal” derdik. Erdal Özkan 1948 doğumlu. 1970 Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunu. Lisede amatör tiyatro çalışmalarına başladı. 1970’li yıllarda Vasıf Öngören’in “Asiye Nasıl Kurtulur”unda önemli roller aldı. Askerlik sonrası TRT'de aktüel kameraman ve prodüktör olarak çalıştı. Yüzlerce TV programı yaptı. Bu arada TV oyunları, senaryolar ve tiyatro oyunları yazdı.

***

Erdal hiç boş durur mu? Emeklilikle birlikte roman ve tiyatro oyunları yazmaya devam etti. Kelebeğin Kanadı, Cambaz (Büyük oyunları), Arkadaşım Robot, Giysilerin Macerası (Çocuk oyunları) ve İstanbul Kar Altında... Bunu geçenlerde tanıtmıştım.

Erdal kardeşim sözünde durdu ve İstanbul Sis Altında adlı yapıtını imzalayarak gönderdi.

Kitabı tanıtmadan önce sorayım... Polisiye roman sever misiniz?

Bir örnek vereyim: Norveçli yazar Jo Nesbo’nun polisiye- gerilim romanları 52 dile çevrilmiş. Zevkle okudum, birkaç tanesini.

***

Gelelim bizim kitaba.

Yazarın dili ve benzetmeleri çok güzel; “Hava iyice kararmış, İstanbul kendini en güzel ifade eden kostümünü giymeye hazırlanıyordu. Gizemli, çekici ve kışkırtıcı. Rengarenk göz kırpan ışıklar, karanlığı bıçak gibi delerek Boğaz'ı ve Yeditepe’yi yanar döner bir cümbüşe çeviriyordu. Gündüzün beyaz ve gri İstanbul’u karanlık basınca şıngırtılı, pırpırlı şalına bürünecekti. İyi ki sis kalktı da görsel şölen kendini saklayan örtüsünden sıyrılabildi.”

Kitabın kahramanları Cinayet Masası Komiser Yardımcısı Ali Dokuz, ve yardımcısı Ayşegül, Elif Yılmaz ise can dostları. Onlar, uyuşturucu baronlarına kök söktürüyor... Ali Dokuz en zor olayları bile çözmekte büyük başarı gösteren olağanüstü bir polis. Tabi uyuşturucu çeteleri çökertiliyor sonuçta.

***

Erdal, olaylar ve karakterler tamamen hayal ürünü dese de sanki olayların içine çekiliyorsunuz... Bugüne bakarsak kadına şiddet değinmiş yazar. Kocası tarafından çocuğunun gözü önünde yaralanan kadına ve kızına kolkanat geriyor Elif Yılmaz; “Adalet adalettir. Elinden tutan yoksa, ağlayacak bir omuz, sırtına dayayacak bir dost arıyorsan biz buradayız. Hakkı yenenin yeteneğiz arkadaş.”

Elif ilginç bir karakter. Bakın ne yapıyor?

“-Susturucusuz motorunu patlata, patlata eski mahallesine geldi. Önceden anlaştığı bakkal, manav ve kasaba uğradı. Fakir fukara ahalinin deftere yazdırdığı borçları birer birer sildirdi, hırsız müteahhitler sevineceğine Feriköylü sevinsin.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.