Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Tesla yapay zeka günleri etkinliğinde Elon Musk, Tesla Bot ismini verdiği bir insansı robotun geliştirilmeye başlandığını duyurdu. Bu duyuru, yakın gelecekte hayatımıza insansı robotların dahil olacağını düşünenlere bu geleceğin sanılandan da yakın olacağını hissettirdi.

Bugüne kadar pek çok firma prototip olarak insansı robotlar yaptı. Fakat bunların hiçbiri günlük hayatlarımıza dahil olacak kadar başarılı değildi. O zaman Tesla Bot’un farkı ne? Neden Elon Musk’ın bu haberi önemli? Önemli, çünkü bu sefer insansı robotların hayatlarımıza dahil olma konusu çok daha yüksek bir olasılık haline geldi. Sadece bu girişimin arkasında maddi olarak Tesla gibi dünyanın en zengin firmalarından birisi olmasından dolayı değil. Elon Musk etkinlikte çok daha çarpıcı bir cümle sarf etti. Elon Musk Tesla’yı zaten dünyanın en büyük robot fabrikası olarak tanımladı. “Biz yıllardır tekerlekli robotlar üretiyoruz” dedi.

Dediğinde büyük haklılık payı var. Çünkü Tesla araçlarının elektrikli olmalarının dışında en büyük özellikleri sürücüsüz olarak da kullanılabilmeleridir. Üstelik her geçen gün araçların sürücüsüz olarak kullanılabilme deneyimleri gelişiyor. Çünkü her araç büyük bir Tesla veri ağına bağlı çalışıyor. Bu ağa her geçtikleri yoldan sürekli olarak bilgi sağlıyorlar. Ve diğer araçlarında bu ağa kattıkları verileri kullanabiliyorlar. Ne kadar çok Tesla aracı yola çıkarsa sistem o derece mükemmelleşiyor. Bu nedenle Elon Musk’ın kişisel özelliklerini çok sevmesem dahi Tesla’nın teknoloji birikimini ve makine öğrenmesi adına yaptıklarını hafife alacak değilim. Şu an Tesla’nın elinde başka hiçbir firmada olmayan coğrafi bilgi verisi ve makine öğrenmesi adına kullanılacak teknoloji ve yazılımlar bulunuyor.

Tesla son geliştirdiği bir çip ile de otonom teknolojiyi daha da ilerletti. Bu çip ile otonom sistemlerin artık sadece otomobiller ile sınırlı kalmayacağını söylüyorlar. Veri bankalarını artık her tür cihaz ile paylaşabilecek hale getirmeye başlıyorlar. Bu cihazlardan biri de anlaşılıyor ki tanıtımlarını yaptıkları Tesla Bot olacak.

Yani diğer insansı robot girişimlerinden farklı olarak bu sefer arkasında yüz binlerce satır kod ve dünya ile etkileşim verisi ile dolu yeni bir girişimden bahsediyoruz. İlk versiyonları belki beklentileri karşılamasa da aynı Tesla elektrikli araçları gibi her bir modelde daha da iyileşen insansı robotlar geliştirecekler. Aynı şimdi olduğu gibi en karışık yollarda bile rahatça hareket eden otomobiller yaptıklarına göre her bir üretim ile bu robotlarda da mükemmelliği yakalayacaklar.

İşte asıl soru da burada başlayacak. Mükemmellik tanımı ne olacak? Elon Musk bu robotları tasarlamadaki amacın insanların tehlikeli ve sıkıcı bulduğu işleri yaptıracak makineler yaratmak olduğunu söyledi. Fakat bu tehlikeli ve sıkıcı iş tanımı hayli uzun bir listeyi içeriyor. Şu an için ucuz insan iş gücünün yerini almak için oldukça pahalı bir alternatif olarak görülebilir. Fakat her üretim sayısı artışı ile bir süre sonra makul fiyatlara inecek fiyatları ile bu robotlar öncelikle zenginlerin evlerinde görmek isteyecekleri yardımcılara dönüşecekler.

Elbette bu robotları kullanmada çok farklı engellerde çıkacak. Bunlar maliyet, yazılım sorunları ve etik kavramlar olacak. Birçok meraklı ve maddi gücü yeten kişi böyle bir robotu satın almak isteyeceği gibi evlerinde bir insansı robot istemeyecek çok kişi de olacaktır. Öncelikle mahremiyetlerini sürekli gözleyecek bir robotun evde olması kimilerini çok mutlu etmeyecek. Ek olarak çocuklarını bir robotun büyütmesini istemeyen pek çok kişide olacaktır. Ve sonuçta bu robot bir nihayetinde bir bilgisayar olduğuna göre dışarıdan hacklere de açık olacaktır. Hacklenmiş bir robot tarafından cinayet işlenirse bu oldukça karışık etik ve kanuni sorunlara da yol açacaktır.

Ama eninde sonunda insanlar için bir kabul noktası olacak. Bu da çok daha fazla insansı robotun hayatımıza gireceği an olacak. Tesla ile rekabet edecek başka firmalar da olacaktır. Bu da maliyetleri daha da aşağı çekecektir. Çevremiz bir anda insansı robotlar ile dolabilir. Üstelik yeni nesil insanımsılar hem ucuz hem de bilim kurgu filmlerinde korkulan robotlar kadar iyi hale bile gelebilirler. Tesla Bot ile böyle bir geleceğin eşiğinde olabiliriz. O zaman çocuklarınız için hayalini kurduğunuz meslekleri bir daha düşünmek isteyebilirsiniz. Çünkü çocuklarınız ileride bazı meslekler için bir robot ile rekabete girebilirler. Sağlıklı günler dilerim.