Ülkemizde sanayi, ticaret ve hizmet kesiminde çalışanlara 4857 sayılı İş Kanunu, denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağı'nı taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde çalışan gemi adamlarına 854 sayılı Deniz İş Kanunu ve Türkiye'de yayınlanan gazete ve dergilerle haber ve fotoğraf ajansları, radyo ve televizyonlardaki her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki "İşçi" tarifi kapsamı dışında kalan kimselere (gazetecilere) 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun (Basın İş Kanunu) uygulanır.
4857 sayılı İş Yasasının 53’üncü maddesine göre işçilere verilecek izin, hizmet süresi; 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14, 6 yıldan 14 yıla kadar olanlara 20 ve 15 yıl ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz. Ayrıca yeraltı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün artırılarak uygulanır. Bunun yanında 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Anılan yasanın 54'üncü maddesine göre yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Her hizmet yılına karşılık hak kazanılan yıllık izin gelecek hizmet yılı içinde işverence belirlenen tarihte kullanılır.
Yasanın 55’inci maddesine göre yıllık ücretli izin hakkının hesabında raporlu olunan günler, kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalışmadıkları 16 haftalık süre, askeri manevra ya da ödevlendirilme sırasında işine gidemediği sürenin 90 güne kadar olan kısmı, çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi işçinin çalışmadan geçireceği zamanın en çok 15 günü, maden ocakları, yer ya da su altında çalışanların çalıştıkları yere inip çıkmaları için geçen süre, işverence bir başka yerde çalışmak için gönderilme halinde yolda geçen süre, işçinin işverenin emrinde iş görmeye hazır durumda çıkacak işi bekleyerek geçirdiği süre, çocuk emziren kadınların günlük 1.5 saatlik kullandıkları emzirme izinleri, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak mesafelerde bulunan işyerlerine toplu halde götürülüp getirilmelerinde geçen süre, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler, işçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, çalışma yaşamı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara, işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre ya da kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması nedeniyle işlerine devam edemedikleri günler, işçilerin evlenmelerinde, ana, baba, eş, kardeş ya da çocuklarının ölümünde 3 güne kadar verilecek izinler, işveren tarafından verilen diğer izinler ve yıllık ücretli izin süreleri çalışmış gibi sayılır.
Deniz İş Yasası'nın 40’ıncı maddesine göre bir takvim yılı içinde en az 6 ay çalışan gemi adamları yıllık ücretli izne hak kazanır. İzin süresi, 6 ay ile 1 yıl arasında hizmeti olan gemi adamı için 15 günden, bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 30 günden az olamaz. İzin, işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır. Bir aylık izin, tarafların rızasıyla aynı yıl içinde kullanılmak suretiyle ikiye bölünebilir. Gemi adamı, yıllık ücretli iznini yabancı bir memleket limanında ya da iş sözleşmesinin yapılıp imzalandığı yerden başka bir yerde kullanmaya zorlanamaz. Ayrıca gemi adamı isterse işverence 7 güne kadar ücretsiz yol izni verilir.
Basın İş Yasası'nın 21’inci maddesine göre gazetecinin kıdemi aynı gazetedeki hizmetine göre değil meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır. Bu maddeye göre günlük bir gazetede en az bir yıl çalışmış olan gazeteciye yılda 4 hafta tam ücretli izin verilir. Gazetecilik mesleğinde hizmet yılı on yıldan fazla olan bir gazeteciye verilecek ücretli izin en az 6 haftadır. Günlük olmayan yayınlarda çalışan gazetecilere her 6 aylık çalışma devresi için 2 hafta ücretli izin verilir.
Anılan yasanın 29’uncu maddesi gereğince gazeteciye yıllık ücretli iznini vermeyen ya da izni verdiği halde izin ücretini ödemeyen işverene izin ücretinin 3 katı tutarında idari para cezası verilir, ayrıca gazeteciye ödenmesi gereken izin ücreti 2 kat olarak ödenir.
Her 3 yasaya tabi olanlar için izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, bu günlerde çalışmazlar ve bu günlerin ücretleri bir iş karşılığı olmaksızın ödenir.