Mavi Kelebek adlı kısa belgeselde, Kore'den yola çıkıp dünyayı gezmek, resim yaparak insanlarla iletişim kurmak isteyen iki ressam anlatılır. Çekici ve mistik geldiği için yolculuklarındaki ilk durak Türkiye'dir. Az renk kullanır, sade resim çizerler. Aynı zamanda öğretmen olanı, çizimlerinde Kore alfabesinin harflerinden yola çıkarak gülümseyen yüzler resmeder. Bir süre İstanbul'da kalıp, ardından da Kapadokya'ya giden iki ressam, bir de resim sergisi açarak ülkemizden ayrılır. Sonraki durakları Ukrayna'dır.

Ukrayna, bugünlerde söndürülemeyen bir yangınla uğraşıyor. Çernobil nükleer faciasının yaşandığı bölgede çıkan orman yangını, nükleer atıkların depolandığı bölgeye yaklaştı. Yangın artık dünyayı daha fazla tehdit eder duruma geldi.

Bölgedeki radyasyon 16 kat artmış durumda. Çernobil Nükleer Santrali’nde 26 Nisan 1986’da patlama meydana gelmiş ve dünyanın en büyük nükleer faciası yaşanmıştı. Nükleer santrallerin Türkiye'ye nasıl dayatıldığını korona günlerini yaşarken bile unutmamamız lazım.

Korona demişken Ukrayna korona virüsle de mücadele ediyor. Ülke genelinde 3 bin 500'e yakın vaka tespit edilmiş durumda. Ölüm sayısı 100'den fazla...

***

Korona vakaları ve ölüm sayıları tüm dünyada giderek artıyor. Ama her ne yaşanırsa yaşansın insan kendi kendine yapıyor... Virüsün ortaya çıkmasının, yayılmasının, yeterli önlemler alınmadıkça vaka sayısının daha çok artmasının nedeni yine insan. Bununla birlikte ormanları yok eden insanoğlunun yakın gelecekte bir de su sorunuyla karşı karşıya kalacağı aşikar. Sadece su sorunu mu yaşayacağız? Tabi ki hayır...

Türkiye'de çiftçiliği zaten bitirmişlerdi ama korona nedeniyle çiftçi, bu günlere denk gelen ürün ekim zamanında tarlasına gidemiyor. Çiftçinin, hayvancılık yapanların ve bal üreticilerinin arasında 65 yaş üstünde olan çok sayıda kişi var. Yeni tedbirler alınmazsa, çiftçi desteklenmezse yakın zamanda gıda sorunu da yaşayacağımız kesin. Öyle bir süreç yaşanıyor ki ülkeler içine kapandı. Artık,"Paramız var dışarıdan yiyecek getirtiriz" de diyemiyorsunuz. Diyelim ki ürünü aldınız ve gemi limana yanaştı. Ya gelen mallarla birlikte virüs de gelirse... Dünya Sağlık Örgütü, koronaya karşı aşı için 12 ila 18 ay beklemek gerektiğini söylüyor.

IMF'nin kapısındaki ülkelere bakınca ekonomik krizin büyüklüğü ortada. Başarılı liderler bu dönemde aldıkları kararlarla diğerleri arasından sıyrılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel bunun en güzel örneği... "Biz şöyle iyiyiz, biz böyle başarılıyız, bizi kıskanıyorlar" demekle bu iş olmuyor. "Siz ekonomiyi düşünmeyin, o bizim işimiz. Siz evinizden çıkmayın. Maaşınız zamanında hesabınıza yatacak. Kimse işinden olmayacak" diyebiliyorsanız insanların stresini hafifletir ve övgüyü hak edersiniz.

***

Dünyaca ünlü tarihçi Yuval Noah Harari, “Bu fırtına geçecek. Ama şimdi yaptığımız seçimler önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız hayatı değiştirebilir” diyor. Bazı şeyleri görmenin zamanı geldi. Geçmişte ortaya konan kötü politikalar neticesinde bugün nelerle karşı karşıya kaldığımızı ya da yarın için kurulacak yeni dünya düzeninde sağlığımız bahane edilerek bize dayatılmak istenenleri...

En başa dönelim. Mavi Kelebek adlı belgesele... Güzel bir niyetle yola çıkan iki ressam sanat üzerine yaptıkları bir tartışmadan sonra öğretmen olanı evine, yani Kore'ye geri döner. Diğeri ise yoluna devam eder.

Seçimlerimiz bize hayatımızın kalan kısmını nasıl geçireceğimizi gösterir. Seçimlerinizi yaparken doğayı ve yaşamak istediğiniz hayatı düşünerek karar verin.