Tarih profesörü İlber Ortaylı, 2022 yılında gerçekleştirdiği bir röportajda, mutluluğun hem hak hem de görev olduğunu vurguladı. Ortaylı, "Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. İnsanın görevi de budur, hakkı da. Mızmız bir keçi olmaktan çıkman lazım. Bizim insanımız böyledir. 'Selamünaleyküm, nasılsın' dersin, 'Ortalığı görüyorsun' der hemen. Keyfi yerindedir, söylemez (gülüyor). 'Gel bir kahve iç' der ama içtiğin kahveyi de zehir eder. Tam aksine, insanın kendini ve çevresini zorluklara karşı hazır tutması, mutluluğunu başkalarına yansıttığı gibi negatifliğini bırakması gerekir" diye konuştu.

İlber Ortaylı Biyografisi

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya'nın Bregenz şehrinde doğdu. Kırım Tatarı asıllı olan Ortaylı, 2 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünde 1970 yılında tamamladı. Burada Şerif Mardin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıray gibi önde gelen isimlerin öğrencisi oldu. Ayrıca sınıf arkadaşları arasında Zafer Toprak, Mehmet Ali Kılıçbay, Ümit Arslan gibi önemli isimler de vardı.

İlber Ortaylı, yüksek lisans çalışmasını Viyana Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim gördü. Ardından, Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık ile birlikte çalışmaya başladı. 'Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler' başlıklı tezi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktorasını tamamladı. 1979 yılında 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu' adlı çalışması ile aynı fakültede doçent oldu.

Ortaylı, Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden biri olarak kabul edilir. Kendisi, Türkiye tarihi, Osmanlı İmparatorluğu tarihi ve Avrupa tarihi gibi çeşitli konularda çok sayıda çalışma yaptı. Ayrıca, bir dönem Topkapı Sarayı Müzesi'nin müdürlüğünü yaptı. İlber Ortaylı'nın bilgi birikimiyle 'yaşayan kütüphane' olarak adlandırılır.

İlber Ortaylı'nın Hayat Hikayesi:

  • Doğum: 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya'nın Bregenz şehrinde dünyaya geldi, Kırım Tatarı asıllıdır.
  • Göç: 2 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti.
  • İlkokul ve Ortaokul: İstanbul Avusturya Lisesi'nde okudu.
  • Lise: 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.
  • Lisans: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünde 1970 yılında mezun oldu. Burada Şerif Mardin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıray gibi isimlerin öğrencisi oldu.
  • Yüksek Lisans: Viyana Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim gördü. Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık ile yaptı.
  • Doktorası: 'Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler' başlıklı tezi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktor oldu.
  • Doçentlik: 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu' adlı çalışmasıyla 1979 yılında aynı fakültede doçent oldu.

    İlber Ortaylı eğitim hayatı
  • Tarih profesörü İlber Ortaylı, 1982 yılında üniversitelerde uygulanan siyasi yaptırımlara tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde, Avrupa ve Asya'da birçok üniversitelerde dersler, seminerler ve konferanslar verdi, aralarında Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strasbourg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus gibi.

    1989 yılında Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı yaptı. Daha sonra 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuk Tarihi dersleri verdi. Ayrıca Galatasaray Üniversitesi senatosu üyeliği yaptı.
    BAZI ESERLERİ
    Tanzimat'tan Sonra Mahallî İdareler 
    Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu
    Osmanlı Aile Yapısı 
    Kırk Ambar Sohbetleri Avrupa ve Biz
    Tarihimiz ve Biz 
    İlber Ortaylı Seyahatnamesi
    İttihat ve Terakki
Editör: Kazim Bozkurt