Eski ağızların çok kullandığı bir sıfattır il ajanlığı! Ajanlık deyince, vurdulu kırdılı Amerikan filmlerindekiler akıllarımıza gelmesin! Bu ajanlık başka… Yeni neslin ve talimatların Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) İl Temsilcisi olarak adlandırdığı bir makam, mevki ya da görev!
Peki, nedir bu il temsilciliği? Kimdir? Ne iş yapar? İllerdeki Futbol faaliyetlerini yürütmek, Türkiye birinciliğine varan müsabakaların, illerinde düzenlenen faaliyetlerini organize etmek, Futbol Tertip Komitelerine başkanlık etmek, illerinde futbolla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla uyumlu çalışmak üzere Federasyona karşı sorumlu olarak görev yapan kişi olarak tanımlanıyor ilgili talimatta…
Bugün de İzmir’imizin TFF İl Temsilcisi, uzun yıllar İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunda (İzmir ASKF) ve diğer kurullarda görev alan Aytaç Kaygil arkadaşımız… Aytaç Bey bu görevi iki yıldır büyük bir özveri, çaba ve gayret ile yürütüyor… İki yıl öncesine kadar Çetin Zengin Hocamız bu görevi yürütüyordu. Ama o kadar yorulmuştu ki, görevi bırakmaya karar verdi ve on yedi yılı aşkın süredir kendisine il temsilciliği ve diğer komitelerde yardımcılık yapan Aytaç Bey görevi devraldı 2014 yılında seçilerek… Hem de büyük bir farkla!
İzmir’de yıl içerisinde yaklaşık beş bin müsabaka oynanıyor. Okul maçları hariç! Okullarla beraber yedi bini aşıyor bu rakam… İl temsilcisi tüm müsabakaların programlarını yapıyor. Müsabakaların yer ve zamanının tayininden tutun, hakem, saha komiseri ve sağlık görevlisi atamaları için gerekli altyapının sağlanmasına kadar… İl temsilcisi bu arada TFF ve ASKF ile sürekli dirsek temasında hareket etmek zorunda! Ülkemizin, İstanbul ilinden sonra en fazla futbol müsabakası oynanan ili İzmir! Azami gayret ve dikkat gerektiren bir iş, İzmirdeki TFF İl Temsilciliği! Çocuk oyuncağı değil anlayacağınız!
Ama duydum ki, hem Çetin Zengin Hocamız zamanında başarıyla çalışan, hem de bizzat kendisinin temsilci olduğu dönemi başarı ile icra eden Aytaç Bey bu ulvi görevi bırakma kararı almış! Gördüğü lüzum üzerine! Aytaç Bey’in devam etmesi gerektiğine inansam da, bu kararına saygı duyuyor ve İzmir Futboluna katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.
İlgili talimata göre Temmuz – Ağustos aylarında yapılması gereken TFF İl Temsilciği seçimlerine kim aday olur, kim kazanır bilemem! Ama söyleyeceğim o ki, bu görevi üstlenecek kişi, İzmir ASKF ve diğer kurullar ile iyi geçinebilmeli! Yedi, sekiz bin müsabakayı sezon içerisinde Arap saçına döndürmeden organize edebilmeli! Sayısı iki yüzün üzerinde olan İzmir kulüplerimizi organizasyon mağduru etmeyecek biri olmalı! Dedim ya, çocuk oyuncağı değil bu! İl ajanlığı!