Oğuz Reşat Sipahi / http://www.sipahi.tk

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’in ülkenin süper sıfatlı bitik ligindeki tek/ yegane/biricik temsilcisi Göztepe, iddiasını yitirdiği süreçte dört günde oynadığı iki maçta Konyaspor’dan 1 Gençlerbirliği’nden 5 gol yemeyi başarıp toplamda kalesinde 6 gol görerek 0 puan çekti.

Konyaspor maçı öncesi merak ettiğim İlhan Palut Hoca’nın Göztepe’ye karşı  motivasyonunun mu, Göztepeli oyuncuların İlhan Palut’a karşı olası tepkisinin mi galip geleceğiydi. Palut Hoca, Arda Kardeşler ve Suat Arslanboğa’nın da yardımıyla galip geldi.

Maç öncesi Göztepe’nin 1-2 gol atabileceğini, sonucu Göztepe kaleci performansının belirleyeceğini ön görmüştüm. Göztepe’nin bu sefer gol atamayacağını tahmin edemedim. Bu bağlamda aslında sonucu Göztepe kalecisi değil, rakip kaleci ve hakem belirledi.

Göztepe kalecilerine naçizane bir tavsiyem var.  Rakip penaltı atarken penaltıcıdan önce sağa sola atladığınızda, ne tarafa atladığınızı görüp analiz edebilecek zekadaki her penaltıcı topu öbür tarafa bırakıveriyor. Bunu bilerek mi rakip topa vurmadan atlıyıveriyorsunuz anlamasam da durum bu.  Konyaspor maçında Ünal Hoca’nın takım 0-1 gerideyken sürekli defans oyuncusu değişikliği yapmasını taraftar yine anlamlandıramadı.

Konyaspor maçına hakem olarak Arda Kardeşler video yardımcı hakem olarak ise Göztepe için adeta yeni “Hüseyin Göçek” haline gelen Suat Arslanboğa vardı. İkisi birarada olunca beklentimiz Göztepe’nin biçilmesiydi. O Suat Arslanboğa ki pek çok futbolsevere göre devlet koruması altında üst lige çıkan, tüm takımlar seyircisizken binlerce kişi ile seyircili oynayabilen Adana Demirspor’a, Adsli topçunun geri pasından gelen topa yapılan vuruşla atılan gole ofsayt diyerek ligin şampiyonuna etki eden anlı şanlı hakemicimiz… Suat Arslanboğa İttifak Holding Konyaspor maçında Ndiaye’ye yapılan buz gibi penaltıyı atladı Arda Kardeşler ile… Heyhat muhtemelen Suat Arslanboğa kendinden beklenenleri çok iyi becerdiği için Gençlerbirliği-Göztepe maçına da orta hakem olarak atandı.

Bir son not İttifak Holding Konyaspor maçının ardından, Göztepe adına bir Allah’ın kulu da çıkıp da bizim net penaltımızı ekmek arası yapıp yediler demedi.

Gençlerbirliği maçına gelirsek… Rakip anlaşılması zor şekilde Göztepe ile birlikte genç ağırlıklı çıktı sahaya. 2-0 öne geçinceye kadar oldukça etkili olan Göztepe rakip biraz kıpraşınca göbekten sürekli tehlike vermeye başladı. Göztepe maçları performansına bakarsan Real Madrid’in isteyebileceği Stancu’yu durduramadı göbeği sıkıntılı defans. Maçın tek olumlu tarafı Göztepe’nin çocuğu Halil Akbunar’ın iki asistiyse, takımın beşlik olması iddia kalmadıysa da çile devam anlamına geliyordu.

Kanımca, tüm maçlarda elden gelenin en iyisiyle çıkmalıydı takım halel getirmemek için armaya. Genç oyuncular açısından baktığımızda, Ünal Hoca genç oynattı desek, bir tek Arda Kardeşler’i ve ne kadar genç kabul edersek Yalçın’ı oynattı ilk 11…  10’ar dakika da Efe ve Yılmaz Basravi… Arda da ne yazık ki beşlik oldu.

Ünal Hoca’nın maç sonrası demeçleri genelde oldukça akılcı ve bilge kelime ve cümlelerle dolu oluyor. Buna karşı küme düşmemesi için mucizelere ihtiyacı olan Gençlerbirliği’nden beş gol yiyen takıma teşekkürü anlayamadı Göztepeliler…

Gelelim tekrar başlığa… Göztepe’nin iddiası yok mu ki çile devam ediyor? Maç sonunda galip gelinirse gelecek 2.5 milyon TL takım için yeterince motivasyon değil mi? Değil ki, Göztepe futbolcuları 2020-21 sezonunca çıktıkları bütün maçlara aynı motivasyonla çıkmadı… Gençlerbirliği’ni 4-0 yenerkenki takımla 5-3 yenilen takım aynı istekte miydi? Sivasspor’u deplasmanda yenen takımın motivasyonuyla İzmir’de aynı takımdan beş yiyen onbirin maça inancı bir miydi? Fenerbahçe’yi deplasmanda dize getiren takımın motivasyonuyla kendi sahasında Galatasaray’dan 3 yiyen takımın dirayeti aynı mıydı? Hatayspor maçındaki takım ile Konyaspor maçındakiler yeteneklerini aynı düzeyde mi sahaya yansıttılar? Gençlerbirliği maçı öncesi camianın maç öncesi motivasyonu (sanki o maç yokmuş gibiydi) ile Bjk maçı bir mi?

Takımın motivasyonunu üst düzey tutmak Hoca ve ekibinin mi, topçuların mı, yönetimin mi, taraftarın mı görevi? Yoksa herkes birbirine destek mi verecek?

Ünal hocanın kelimeleriyle “Bjk maçına en iyi kadro ile çıkıp…”, Gençlerbirliği karşısına en iyi kadro ile çıkmazsa (Bjk maçına Gençlerbirliği maçı ile aynı onbirle çıkacağını sanmıyorum Ünal Hocanın) Bjk’ye mi Gençlerbirliği’ne mi, küme düşen takımlara mı yoksa hepsine mi haksızlık olur?

Bjk maçı ile ilgili öngörüm… Göztepe Dörtlü Oligarşi maçlarında ortalama 6 (4-8 arasında değişiyor) pozisyon buluyor. Bjk maçında bunlardan -%80 olasılıkla diye yuvarlayabilirim-  en az biri gol olur ama Göztepe golünün en iyi olasılıkla ikiyi geçeceğini sanmıyorum. Kalecinin ve takımın ikiden fazla gol yediği bir Dörtlü Oligarşi maçını kazanması neredeyse imkansız Göztepe’nin. Sonucu pek çok Dörtlü Oligarşi maçında olduğu gibi Göztepe kalecisi ve defansı belirleyecek. Dilerim ki maça üst düzey konsantrasyonla çıkılır, saçma penaltı hediyeleri verilmez, sağ-sol içten toplara, yan toplara ve genelde şutlara engel olunabilir. Korkarım ki defans ve takım Gençlerbirliği maçındaki kadar elek olursa “Beş iyiymiş” deme olasılığı yüksek biz Göztepelilerin.

Beinsports olmadan olmaz… Göztepe taraftarı Konyaspor ve Gençlerbirliği maçlarının yayınını Digiturk sürü sepet onlarca kanalında (dizi film kanallarına 2-3 saat maç yayını aktarmayı düşünemediler) yayınlamayı akıl edemediği için beinconnect  vasıtasıyla izleyebildiler. Beinconect Konyaspor maçı esnasında sürekli durdu. Maç öncesi ya da sonrası yayını olmadı. Pınar Kaytaz’ın deyimiyle “Yıl 2021 Süperlig’deyiz maça 13 dakika kalmış bein logosu izliyoruz boş ekranda…”. Beinsports’un Türkiye’de hemen herşeyin üstünde bir öneme ve önceliğe sahip futbolun yayınını pazarlarken bu kadar beceriksiz ve başarısız olmasını anlamak zor. Beinsports spikerleri de işverenlerini aratmıyor. Konyaspor maçı spikeri oyuncuları sürekli karıştırırken, Gençlerbirliği maçının spikeri Göztepe gollerinde kahrından yutkunmaktan, gol sesi çıkaramadı. Adeta Göztepe U19 maçındaki Gs TV spikeri gibiydi. Beinsports, futbolseverler neden kaçak yayını seçiyor bir gün anlayabilecek mi? Boşuna bekliyoruz…

Bir soruyla kapatayım. Göztepe tüm maçlara en üst motivasyonla çıksa şampiyon olabilir mi?