Bazı insanları tanımlarken onların isimlerine gerek yoktur. Kamuoyunun onlara yakıştırdığı isimler aslında her şeyin açıklayıcısıdır. “Hoca” kelimesi belki de o nedenle en çok ona yakışıyor.

Üniversitelerin iktidarın dümen suyuna girdiği bir dönemde duruşuyla, ilkeleriyle, muhalif tavrıyla otoriter erk odaklarına karşı asla vazgeçmeyen mücadeleci kimliği ile Oktay (hoca) Gökdemir bir eski zaman şövalyesi, siyah-beyaz masumiyet yıllarının zamanımıza kalan hediyesi gibi.

Şehirler insanlarıyla güzeldir, anlamlıdır. Attila İlhan’ı, Halit Ziya Uşaklıgil’i, Necati Cumalı’yı, Muzaffer İzgü’yü ve diğer güzel insanları bu şehrin kültürel bilançosundan çıkarın, İzmir sönük bir şehir olarak kalır.

Oktay hoca, yıllardır kent arşivi ve müzesinde bu şehrin kültür çalışmalarına çok önemli katkılar koydu. Onlarca kitap yayınladı İzmir’le ilgili belgeseller yaptı bu güzelim liman şehrine ilişkin.

Onun İzmir yangını belgeseli bir manifestodur. Bu şehrin kimliğine ilişkin en güzel çalışmalardan birisidir. Ya “İzmirli olmak” sempozyumu… Sempozyumun bildiri kitabı basıldı ve o çalışma İzmir’le ilgili her türden akademik çalışmanın bir başucu kitabıdır. Benimde spor cildinin yazılmasında katkı koyduğum 10 ciltlik İzmir Kent Ansiklopedisi ise evladiyelik bir eser olarak Oktay Gökdemir’in bu şehre kazandırdığı devasa işlerden birisidir.

Bütün entelektüel birikimini mütavazi kişiliği ile birleştiren Oktay Gökdemir, kökten bir CHP’li olarak partili akademisyen kimliği ile de çok önemli işlere imza attı. Parti hocası oldu.

Türkiye’nin 54 ilinde CHP ideolojisini genel merkezin görevlendirmesiyle anlattı.

CHP’nin kuruluşunun 90.yılında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önsözünü yazdığı “Cumhuriyetin 90 Yıllık Çınarı:CHP” adlı kitabı yayınlandı.

Partinin 100.yıl belgeselini yaptı.

Buca ile ilgili 4 bölümlük bir belgesel ve “Buca” kitaplarını yazdı.

CHP’de tepeden inme değil, mahalle delegeliklerinden itibaren örgütün tozunu yuttu. Emek, alınteri, mücadele, sol değerler onun yaşamının kısa bir özetidir.

Bu yiğit, şimdi yeni bir yola çıkıyor. Siyasetin düzeyinin vasatlaştığı Türkiye’de CHP siyasetine yeni bir soluk ve nefes vermek için Buca ilçe başkanlığına aday oluyor.

Bundan önce yaptığı her işte olduğu gibi bunda da başarılı olacağına, inancım tamdır. Yolun açık olsun yiğidim.

Her zaman seninle birlikteyiz.

Mücadelen mücadelemizdir.

No pasaran.