ÖZEL/ Didar DEMİRCİ

Cem Sağbil’in eserleriyle; İzmir Bornova’nın en ünlü Levanten köşklerinden biri olan, yapımı 1800’lü yıllara dayanan ve bugün otel olarak kullanılan Villa Levante’nin; eskiden şarap mahzeni olarak kullanılan alanında karşılaşıyoruz. Büyük küçük eserlerin yer aldığı her birinin farklı hikayesinin olduğu bu sergi 30 Ocak 2023 tarihine kadar sanatseverleri ağırlayacak. Tabi bu süreçte sergi, haftanın her çarşamba günü saat 16.00’da düzenlenen ‘Sergide bir saat’ etkinliği ile Türkiye’de bir ilke de imza atıyor. Bu etkinlikte serginin Heykeltraşı Cem Sağbil ile bir araya geliniyor ve sohbet başlıyor. Sergide geçen bir saatin ardından Heykeltraş Sağbil, ile bir araya geldik.

'BRONZ HEYECAN VERİCİ'

Yaklaşık 15 yıl kadar akademik eğitim sürecinden geçtiğini ve bu sırada Almanya, İstanbul ve İzmir’de döküm atölyeleri kurduğunu aktaran Sağbil, sanata yönelmesindeki en büyük faktörün ebeveynleri olduğunu söyledi. Babasının keman çaldığını, annesinin ise resim yaptığını aktaran Sağbil, “Çok kararlıydım heykel okumaya. Sonra tüm malzemeleri denedim. Metal ve ahşap çalıştım. Bir tek taş çalışmadım. Taşı Türkiye’ye bıraktım. Çünkü burası mermer ülkesi, Marmara Adası var. Ama taşı o anlamda çok doğru dürüst çalışamadım. Hayatıma bronz girince taşa dönemedim” dedi. Bronz ve çamurla çalışmanın güzelliğine değinen Sağbil, “Bronzun en büyük özelliği şu; çamurda yaptığınız, çalıştığınız her şey bronzda gözüküyor; parmak izine kadar. O yumuşacık malzemeden sert ve devamlılığı olan bir esere dönüştürmek de çok heyecan verici” diye konuştu.

HİKAYENİN PARÇASI OLMAK

Büyük hikayelerin içinde bir parça olmayı sevdiğini dile getiren Sağbil, sözlerine şöyle devam etti: “Ben hikaye anlatıyorum. Tabi burada kendi hikayemi anlatmıyorum. Kocaman hikayenin içinde bir parça olmak gibi. Kendimce Cem olarak bir şey söylemeye çalışıyorum. Cemin dili bu. Doğrudur değildir o tartışılır.” Öte yandan Sağbil, Türkiye’de insanların sanata yönelmeye çekinmesinin gerekçesinin kültür olduğunu, bu nedenle gerçek potansiyelin ortaya çıkamadığını aktardı. Genç sanatçılara tavsiyede bulunan Sağbil, “Özellikle genç sanatçılara şunu söylüyorum: Devamlılık çok önemli. Çünkü başarı denen şey, fikir, uygulama ve bunun devamlılığı olduğu zaman oluyor” ifadesini kullandı.