Virüs yazısını görünce 'Artık bıktık bu virüsten' demeyin. Bir aylık vaka sayısı bir milyona dayandı. Virüsün görülmesinden bu yana vaka sayısı 7 buçuk milyon. Hayatını kaybedenlerin sayısı 67 bini geçti. Geçenlerde yazmıştım. Hala aşı karşıtları var. Sosyal mesafeyi Sağlık Bakanlığı bir buçuk metreden 2 metreye çıkardı ama toplu taşım araçları lebalep dolu. Maske sadece toplu taşım araçlarında kullanılıyor. Kafetarya ve kahveler de maske diye bir şey yok.Virüs neden böyle durduralamıyor ?

***

Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, 1 Temmuz itibariyle Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından vaka ve ölüm sayılarının arttığını söyledi: “Yüz yüze eğitimin başlaması ise bulaşının artmasına elverişli bir ortam yarattı.Aşılamanın yavaşladığı bu süreçte vaka sayılarının günlük 30 binler ölümlerin ise 200’ler seviyesinde tespit edildi.”

Müftüoğlu vaka artışlarını değerlendirdi: “Toplumsal hareketlilik arttı. Kanıksama ve yok sayma yanlışı var. Bana bir şey olmazcılar çoğaldı ve tabii aşılama hızı düştü. Bunların yanısıra okullardaki önlemler yeterli değil. Özellikle öğretmenlerdeki aşılama oranlarının yüzde 90’ların altında olması mühim bir tehdit. İkinci doz Sinovac yaptıranların 3’üncü dozları hala yeterince yapılmadı. Bir doz Sinovac yaptıran ama ikinci dozu aradan neredeyse sekiz ay geçmesine rağmen hala yaptırmadığı bilinen milyonlarca bağışıklığı kuşkulu 60 yaş üzeri vatandaşımız var. Delta varyatının bulaşıcılığı çok yüksek.

***

Salgın yorgunu olduk. Salgın bizi sadece ekonomik ve sosyal yönden değil, ruh sağlığı bakımından da ciddi ölçüde örseledi. Neticede de bu gibi durumlarda her zaman yapıldığı gibi ya, “Ne olacaksa olsun kardeşim, bıktım artık!” ya da “Bana şimdiye kadar bir şey olmadı, bundan sonra da bir şey olmaz” şeklinde yanlış düşünceler devreye girdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceyhan da, virüste vaka sayılarının bir süredir 25-30 bin civarında devam ettiğini hatırlatarak, “Bu iş devam ettiği sürece 5'inci, 6'ncı dalgaları yaşayabiliriz” dedi.

Peki salgın ne zaman bitecek ?

DSÖ Halk Sağlığı, Çevre ve İklim Değişikliği Departmanı Direktörü María Neira, aşılama ile birlikte Mart 2022'ye kadar sağlık krizinin sona erebileceğini tahmin ettiklerini koronavirüs salgınının bitmesinin hızlandırılmasına ve ilaçların bulunabilirliğine bağlı olacağını söyledi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.