Zor günlerden geçiyoruz. Bir yanda siyasal ve ekonomik sorunlar, öte yanda pandemi krizi… Ne var ki yaşam sürüyor. İş yerleri, fabrikalar, alışveriş ve ibadet mekanları pandemi kurallarına uygun biçimde faaliyette. Sonunda, sanat mekanlarına da izin çıktı. Elbette, virüsün çok daha yoğun olduğu İstanbul’da tüm sanat etkinlikleri doludizgin devam ederken, İzmir’de kamunun sanat mekanlarının kapalı kalması doğal değildi. Sanat etkinlikleri izleyicilerinin / katılımcılarının eğitimli ve doğal olarak daha dikkatli oldukları da hesaba katılırsa, sanatçıların ve sanatseverlerin cezalandırılması olacak şey değildi.

Şimdi, görev seyircinin… Tiyatrolar, sinemalar, sergiler sizleri bekliyor. Büyükşehir’in Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Cemal Gülas’ın “Asya Kayıp Coğrafyalar” sergisini, Devlet Opera ve Balesi’nin Elhamra Sahnesi ve Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki Napoliten konserlerini, Verdi akşamlarını, Anadolu Ezgilerini, Keman-piyano resitalini, Flamenko’dn Klasik Bale’ye gösterilerini izlemenizi öneririm. Devlet Tiyatroları da, Konak, Karşıyaka ve Bornova’daki sahnelerinde “Vahşet Tanrısı”, “İki Bekar”, “Yıldızların Altında” ve “Bremen Mızıkacılarının Hikayesi” oyunlarını sürdürüyor. Gösteriler arasında en az bir gün boşluk bırakılarak salon dezenfekte ediliyor. Maskeyle oyun seyretmek kolay olmasa da, sanatın ışığının sönmemesi için bu zahmeti göze almaya değer.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de, sanata ve sanatçıya destek olmak için yoğun bir çaba içinde. Bir yandan, Deneme Sahnesi’nin (önceki yazımda sözünü etiğim) üç oyunu merkezde ve ilçelerde sergilenmeye devam edip, “Sofita İzmir” projesi kapsamında tiyatrocularla gerçekleştirilen söyleşileri youtube’da paylaşırken, özel sahneleri destekleme projesi kapsamında 8 özel tiyatro salonundaki 13 oyundan 2500’ü aşkın bilet satın alarak, tiyatroların yaşam mücadelesine destek oluyor. 6 Kasım’da başlayıp, Aralık ayı içinde sonlanacak olan 38. İzmir Tiyatro Günleri ise dijital ortamda gerçekleşecek. Programın ağırlığını İzmir’in tiyatro toplulukları oluşturuyor. Tiyatro ailemizin sorunlarına bir nebze olsun ilaç olabilmek adına…

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Cumhuriyet Bayramımızı sanatla kutlama kararını alkışlamadan geçmek olmaz. İzmirli sanatseverler, 29 Ekim’de İzmir Sanat’ta “Bir Millet Uyanıyor” filmini, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde Rutkay Aziz, Dolunay Soysert’den Bilgesu Erenus’un “Güneyli Bayan” oyununu, Açıkhava Tiyatrosu’nda Sertap Erener konserini izleyebilecekler.

Sinema alanında da güzel şeyler oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, önemli bir projeyi gerçekleştirmek üzere yola çıktı. İzmir’in en eski sinemalarından Yıldız Sineması’nı satın alan belediyenin, sinemanın yanı başındaki Bıçakçı Han ile birlikte önemli bir sanat merkezi gerçekleştirmesini, İzmir’e dünya çapında bir Sinema Müzesi kazandırmasını bekliyoruz. Önümüzdeki Salı günü, 27 Ekim Dünya Audiovizüel Kültürel Miras Günü’nün arifesinde bu heyecanımı paylaşmak istedim…

Buca Belediyesi’nin desteğinde, Buca Belediyesi Sanat Merkezi ve Tarık Akan Gençlik Merkezi salonlarında gerçekleşen 6. Balkan Panorama Film Festival dün akşam sonlandı. 21. İzmir Kısa Film Festivali ise, 2-8 Kasım tarihleri arasında dijital ortamda hayata geçirilecek. İzmir’in, ne yazık ki, tek sanat sineması Karaca Sineması’nda yarından başlayarak Nuri Bilge Ceylan şöleni var. Ustanın, hepsi de Cannes Festivali’nde ödüllendirilmiş “Kış Uykusu”, “Bir Zamanlar Anadolu’da” ve “Uzak” filmlerini izlemediyseniz bu fırsatı kaçırmayın derim. Ertesi hafta ise, bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen dahil beş ödül kazanan Ercan Kesal’ın “Nasipse Adayız”ı başlıyor. Son olarak, bu Cumartesi (25 Ekim) İzmir Sanat’ta Ömür Atay’ın “Kardeşler” filminin, hafta içinde de geçen yılın Altın Koza’sının sahibi, Cenk Ertürk’ün “Nuh Tepesi”nin (30 Ekim) ve aynı festivalde İzleyici Ödülünü kazanan Nihat Durak’ın “Kapı”sının (31 Ekim) gösterileceğini duyurmak isterim. Gösterimler öncesi saat 19.30’da filmlerin yönetmenleri ile söyleşilerimiz olacak. Bekleriz…