Her işimizi son dakikaya bırakmaya bayılıyoruz. Faturalarımız son ödeme tarihi gelmeden ödemeyiz.

Sınav başvurularımızı, vergi beyannemelerimzi, motorlu araç vergilerimizi hem son güne bırakırız.

Bu bizde toplumsal bir alışkanlıktır.

Bize tanınan süreleri sonuna kadar kullanmayı ve son gün kuyruklarda beklemeyi, sıra bize gelmezse cezalı ödeme yapmayı kanıksamış durumdayız.

Fatura veya vergi ödemelerinde bu son güne bırakma alışkanlığı çok fazla etkilemez.

Ama sınav ve iş başvurularında, mevzuat değişiklikleri nedeyiyle yapılması gerek bir işlemde işimizi son güne bırakırsak hatta son günü de önemsemeyip, “nasıl olsa süre uzatılır” diye düşünürsek bunun çok ciddi sonuçları olabilir.

Gerçi bizde verilen süre dolduğunda süre uzatmak geleneksel bir hale geldiği için vatandaşın da kendini buna göre dizayn etmesi çok da yadırganacak bir durum değil.

Oysa birazdan söz edeceğim olayda durum biraz farklı.

Kendilerine tanınan yaklaşık 4 yıllık sürede gerekli belgeyi almayan yaklaşık 1500 kişi işsiz kalmakla yüzyüze.

Hatta bu 1500 kişinin 300'e yakını işini kaybetmiş durumda.

Şöyle ki;

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2015 yılında yayınladığı “Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre ilaç mümessillerine sertifika alma zorunluluğu getirmişti.

Sertifika alınması için de son tarih olarak 1 Ocak 2019 verilmişti. Yine bu yönetmeliğe göre bu tarihten itibaren lise mezunu olanların sertifika alamayacağı ve bu meslekte çalışamayacağı hükmü getirilmişti.

Mevcutta ilaç mümessilliği yapan lise mezunu çalışlar 1 Ocak 2019 tarihine kadar belgelerini alsalardı hiçbir sorunla karşılaşmadan işlerine devam edebileceklerdi.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu 4 yıllık sürede sektörde çalışan tüm mümessiller gerekli eğitimden geçip sertifikalarını almadılar.

Mümessil Dayanışma Derneği Başkanı Atay Dumlu, bu mağduriyeti yaşayan sektöre yaklaşık 1500 kişi olduğunu söylüyor.

Dumlu, son görüştüğümüzde bu 1500 kişinin yaklaşık 300'ünün işsiz kaldığını, devamının da geleceğini ifade etmişti.

Dumlu geçtiğimiz günlerde TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz'ü ziyaret ederek yönetmelikten kaynaklanan mağduriyeti dile getirmiş ve bir düzenleme beklediklerini anlatmıştı.

Gürsöz, konunun farkında olduklarını ve bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla 1 defaya mahsus hak tanımak için bir genelge yayınlayacaklarını açıklamıştı.

2015 yılında çıkarılan yönetmelik hükümlerini aradan geçen 4 yıl boyunca yerine getirmeyen çalışanların kendilerine tanınan ek sürede bunu yerine getirmelerini umuyorum.

Zira ülkenin ekonomik durumu ve işsizlik raklamları ortadayken göz göre göre işsiz kalma riski altına girmemeliler.