Boğaziçi Üniversitesi karışık. O üniversiteki; Türkiye'yi dünyada en iyi şekilde temsil eden eğitim kurumlarımızın başında geliyor. Öğrenciler atama rektör istemiyor. Her gün yeni tutuklamalar, yeni gözaltılar, yeni olaylar...

Soma'da 301 madenci öldü. Tutuklu tek sanık kalmadı. Madencilerin yakınları, büyük bir yas içinde. Kararı içlerine sindiremiyorlar. Eylem yapmaya kalkan, bedelini ödüyor.

Küçük esnafın artık dayanacak gücü kalmadı. Lokantalar, restoranlar, oteller ayakta kalmak için çırpınıyor. Dertlerini anlatmaya kalktıklarında polis başlarında bitiyor.

İşsizliği hiç sormayın.

Ne kadar kırparlarsa kırpsınlar, rakam her geçen gün artıyor.

En bunalımlı kesim ise okulunu bitirdiği halde iş bulamayan gençler...

Enflasyon, asgari ücrete yapılan zammı kısa sürede yuttu, zam öncesi mevcudu bitirmek için de hızla ilerliyor...

Durum bu...

***

Ama sevindirici haber Sayın Cumhurbaşkanı'ndan geldi...

İşte konuşmasının son bölümü...

“Onuncu hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir. Eminim ki birçok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Hatta belki aranızda hala bu hayalini sürdürenler var. Hatta hatta belki bayanlardan bile ben adayım diyenler vardır. Pelin Çift diyor ki, ben adayım. Sayın Varank, evet denemeyi önceden yapalım ki, bir sıkıntı yaşamayalım. Uzaya bir vatandaşımızı göndereyi turistik bir gezi olarak değil gelecek nesillere yol gösterecek bilim misyonu olarak tasarlıyoruz. Uzaya gitme niteliklerine sahip bir kişiyi gönüllüler arasından seçerek gerekli eğitimleri almasını sağlayıp uzaya göndereceğiz. Bu sayede bilimsel deney yapma imkanına kavuşacağız. Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım.”

***

Öneriye ilk cevap MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, ‘astronot' yerine Türk Gökbilimci ‘Cacabey'in isminin kullanılmasını önerdi.

Hadi bakalım bir isim de siz bulun, boş boş oturmayın.