Bugün gördüğümüz tüm olumsuzlukların nedeni çocukken kurduğumuz hayallerden vazgeçmektir. Bugün görmediğimiz adaletin, bir an önce ortaya çıkmasını beklememizin nedeni; her zaman haktan ve hukuktan yana olmayı düşünenlerin, çocukken iyi bir hakim, savcı, avukat ya da polis olmak isteyenlerin, şimdi o meslekleri yapsalar da bu hayallerini unutmalarındandır.

Bugün eğitim sistemini sadece eleştiriyor ve bunu değiştirmek için hiçbir çaba sarf etmiyorsak bunun nedeni, ülkemizin ve insanların gelişimi yönündeki hayallerimize yeterince sarılmamamızdan kaynaklanmaktadır.

Bugün evde, sokakta, işte yaşandığımız her şeyi ekonomik sıkıntılara bağlıyorsak, çıkış kapısını bulmak için uğraşmıyoruz anlamına gelmektedir.

Yeterince istemediğiniz bir şeyi yaşamınıza imkan yoktur ve gerisi tamamen bahanedir. Ve bir arkadaşımın dediği gibi; "Bahane gö(z)e benzer, herkes de vardır."

Bununla birlikte işini layığıyla yapmayanların ülkesinde, bazen nefes almak bile zorlaşır.

***

Topraklarımızdaki en güvenilir kurum olarak görünen Ahbap Derneği'nin kurucusu şarkıcı Haluk Levent'in verdiği söyleşilerden birinde sarf ettiği bir cümle çok hoşuma gitti. Pek çok insanın hayatına dokunan ve onların hayallerini gerçekleştiren Haluk Levent, "Benim hayalim dünyayı değiştirmekti. Ben çocukluk hayallerime sahip çıktım" diyordu.

Hayallerini unutan, onları başkalarıyla değiştirenler olduğu gibi az da olsa Haluk Levent gibi onlara sahip çıkanlar, peşlerinden gidenler de var.

Hatta kurduğu hayallerin doğrultusunda, değişime kendinden başlayanlar ve dünyayı tanıyarak kendini değiştirirse pek çok şeyi değiştirebileceğini düşünenler de... Ve ben onlara büyük saygı duyuyorum.

Ozan Kuşçu onlardan biri. Üç yıl önce dünyayı gezmeye ve gördüklerini anlatmaya karar vermiş genç bir arkadaşımız. Dünyayı gezerken cebinizde paranız yoksa yapmanız gereken ilk şey gezerken nasıl para kazanacağınızı düşünmektir. Ozan da bunun için yanına bir drone ve laptopunu alarak yola çıkmış. Drone'la çektiği görüntüleri satarak yolculuk yapıyor, yeni yerler ve insanlar görüyor.

Ozan bugün yaşam biçimine dönüşen hayalini şöyle anlatıyor: "Üç sene önce dünya turuna çıkma planlarıma başladım ve bu düşüncem aldı başını gitti. Her gün bir şeyler koydum üstüne, yılmadan çalıştım. Her yola çıkanda olduğu gibi sorunlarla karşılaştım ve göğüs gerdim her şeye. Ailem ya da yakın çevremden hiç kimse benimle aynı fikirde değildi. Anlayacağınız destekçim yoktu ve aldığım bu kararla tek başınaydım. O zamanlar Youtube'da gezi videoları izlemeye başladım. Bu kadar popüler değildi gezmek. Herkesin harcı da değildi. Benim takip ettiğim bi Emre abi vardı. Anlayacağınız bana da yol gözüküyordu. Hemen çıkmak istedim dünya turuna ama anladım ki davulun sesi uzaktan hoş geliyormuş. Bunun biraz zaman alacağını öğrenmiş oldum. Daha sonra zamanla Youtube kanalıma video yapmaya başladım, kameraya karşı konuşmaya alıştım. Bir sene Türkiye’de otostop ile gezdim. Kamera ekipmanları alabilmek için bir işe girdim… Yolda para kazanmak, aklımı kurcalayan düşüncelerden bir tanesiydi. Dünya turuna çıkmadan altı ay önce drone ile insanların videolarını çekip para kazanmayı düşündüm ve Türkiye’de bir kaç yerde denedim. Yoğun bir istek duyuluyordu. Bende bunu her yerde yapabileceğimi düşünüp kendime güvendim."

Bundan sonrasını onun, https://www.w-turkiye.com/drone-ile-gezerek-para-kazanmak adlı yazısından okuyabilir ve hazırladığı ilham verici videoyu izleyebilirsiniz.

Akıllı insanlardan deneyimlerden faydalanırlar. Ozan da öyle yapmış. Ozan'ın yazısı için verdiği web sayfası bugünlerde popüler gezi sitelerinden biri haline geldi. Siteyi kuran ve Ozan'ın yazısında bahsettiği kişi ise bir başka hayalperest ve gezgin Emre Durmuş ... Kendisi benim de takip ettiği isimlerden biri.

Sözün özü hayalleriniz ve onlara ulaşmak için harcadığınız çaba kadar varsınız. Bunu unutmayın ve sevgiyle kalın...