Herkes doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehri öyle ya da böyle sever. Ama biz İzmirliler, şehrimizi bir başka severiz.

Sevmekten de öte, büyük aşk yaşarız.

O yüzden her şeyin en iyisi, en güzeli, en doğrusu düzgünü İzmir’in olsun, İzmir’de olsun isteriz.

İzmir’de güzel şeyler olunca, keyiflenir, şehrimizle övünürüz.

Bu sadece, İzmir’de doğanlara özgü bir durum da değildir. İzmir’e sonradan yerleşen insanlar da hemen bu şehrin bir parçası haline geliverir.

İzmir böyledir; bir kere havasına, kokusuna, insanına, yaşam tarzına alıştın mı, artık İzmirli olursun.

***

İzmir’de geçtiğimiz hafta çok önemli bir gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, artık kent genelinde havai fişekli kutlama yapılmayacağını resmen duyurdu.

Bu kararın acı bir olayın ardından alınması içimizde burukluk yaratsa da; yine de İzmir’in doğru adımı atması bizi sevindirdi ve gururlandırdı.

Biliyorsunuz; Sakarya'da tüm Türkiye’nin yüreğini yakan bir iş kazası yaşandı. Bir havai fişek fabrikasında meydana gelen çifte patlama nedeniyle tam 7 işçi yaşamını yitirdi, birçok işçi ise yaralandı.

Başkan Tunç Soyer, “Kullanım azalırsa zorunlu bir ihtiyaç olmayan havai fişek üretimi nedeniyle yaşanan can kayıpları da biter” sözleriyle, duyarlılığını gösterdi. Edirne ve İstanbul Belediyeleri ile birlikte İzmir de farkını gösterdi. Bu üç belediyeyi birçok ilçe ve il belediyesi takip etti.

***

Aslında bizler, yani hayvanseverler, yaşanan son faciadan bağımsız olarak uzun yıllardır havai fişek kullanımının yasaklanması için çaba gösteriyoruz.

Havai fişek bildiğiniz gibi hem hayvanlara hem insanlara zarar veren, artık çoktan tarihe karışması gereken bir uygulama.

Havai fişeklerin zararları ile ilgili çok sayıda haber ve köşe yazısına imza atmış; havai fişek yerine alternatif, çevreci, canlı hayatına saygılı yöntemlerin kullanılmasını ısrarla talep eden bir hayvansever ve gazeteci olarak Başkan Soyer’in bu kararı beni nasıl mutlu etti anlatamam.

Üstelik de havai fişeklerin yasaklandığı haberi doğum günüme denk geldi. Yani; hediyelerin en güzelini, en anlamlısını bu sene aldım desem abartmış sayılmam.

Bundan sonra da İzmir’e yakışır şekilde, bayramlarımızı, özel günlerimizi coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz. Eminim ki, havai fişek patlatmaktan çok daha güzel ve özgün alternatifler İzmir’de hayata geçirilecek.

Zaten tüm dünyada gösterişli lazer ışık şovları veya devasa su gösterileri yavaş yavaş havai fişeklerin yerini almaya başladı. Montreal’den Washington’a, Yeni Delhi’den New York’a, Hong Kong’dan Hamburg’a birçok dünya kentinde havai fişek kullanılmayan, büyük çaplı ışık gösterileri özel günlerde ilgi ile izleniyor.

Neden İzmir’de de bu yeni bir gelenek halini almasın?

Bence Büyükşehir Belediyesi’nin kararını herkes desteklemeli ve bu uygulama tüm Türkiye’ye yayılmalı.

***

İzmir; faytonların kaldırılmasından sonra havai fişek kullanımından vazgeçerek farkını ortaya koydu. Şimdi bu iki önemli kararı eşzamanlı kısırlaştırma izlemeli.

İzmir’in bu kez de Büyükşehir Belediyesi ve Valilik öncülüğünde, tüm ilçelerde eş zamanlı kısırlaştırma seferberliğine öncülük ederek Türkiye’ye örnek olması en büyük dileğimiz.