Yerel seçimlere bir buçuk ay kala, nihayet aday listeleri tamamlandı. Aralarında anlam veremediğimiz bazı isimler yer alsa da, CHP adaylarının çoğunluğunu genç ve dinamik siyasetçiler oluşturuyor. Beyoğlu’nda Alper Taş, Adalar’da Erdem Gül, Şişli’de Muammer Keskin gibi güzel sürprizler de cabası…

Büyükşehirler için, ilçelerdeki performansı ile öne çıkmış isimlerin belirlenmesini isabetli bulduğumu önceki yazımda belirtmiştim. Bugün, adayların vaatleri, projeleri üzerinde duralım. Tabii, ‘pozitif ayrımcılık’ yapıp, sözü kültür-sanat alanına getirerek…

İstanbul’da, kültür-sanata verdiği önemle öne çıkan Ataşehir, Büyükçekmece, Maltepe, Sarıyer’de mevcut başkanlarla yola devam edilecek. Ankara’da Çankaya, Yenimahalle, Eskişehir’de Büyükşehir, Tepebaşı, Odunpazarı, Adana’da Çukurova, Antalya’da Muratpaşa’da da sanat alanındaki başarılı çalışmalarıyla tanıdığımız başkanlar görevlerini sürdürecek (seçimleri yeniden kazanacaklarını tahmin etmek zor değil). İlçelerinde yakaladıkları başarıyı büyük kentlere taşıyacak olan İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Antalya adaylarımıza ve ilçelerinde onların yerini alacak olan yeni başkan adaylarına şimdiden başarılar diliyoruz.

Tabii, yola devam kararı alınan Muğla Büyükşehir, Çanakkale, Edirne, Aydın kentlerimizin başkanları, İzmir’de Balçova, Güzelbahçe gibi ilçelerimizin mevcut başkanları ve sanat alanında hak ettikleri çizginin gerisinde kalan pek çok il ve ilçemizin yeni başkan adayları için de geçerli bu dileğimiz. Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş gibi sanatın kalbi olan (daha doğrusu olması gereken, ama nicedir bu sıfatı Kadıköy’e kaptıran) ilçelerin yeni başkan adaylarından da İstanbulluları ve sanat dünyamızı heyecanlandıracak projeler bekliyoruz.

Sözün burasında, vurgulamak istediğim bir husus var. Başkan adaylarımızın konuşmalarında sıkça yer verdikleri “Yapacaklarımıza halkımızla birlikte karar vereceğiz” sözleri bazı alanlarda doğru bir yol haritası olabilir. Belirlenecek toplu taşıma güzergahları ve saatlerinden, semt pazarının hangi gün yapılmasına pek çok konuda doğru sonuçlar verecek bu yaklaşım, sanat- kültür alanında aynı sonucu vermeyebilir. Halkımıza sorsak, “Bütçemizin yüzde kaçını sanata ayıralım?” diye, ne sonuç alırız acaba?

Halkın (özellikle, kültür ve eğitim düzeyi gelişmemiş bir halkın) öncelikleri arasında yer almaz sanat. Üstelik, bazı konularda görüş belirtmek için yeterli birikime sahip değildir. Vapur saatlerini halka somanız gerekir, ama vapur modelini sormak gerekmez.

Çöp kutusu ihtiyacını halka sormak gerekir, ama tasarımını değil. Kent estetiği uzmanların işidir. Hangi oyunları sergileyelim diye sorarsanız, “komedi olsun” der kitleler (elbette başka cevaplar da olacaktır ama azınlıkta kalacaktır). Sanatta ortak aklın sonu vasata gider, ben hatırlatmış olayım.

Neyse, biz gene pratik alana dönelim…Sanat-kültür alanlarında güzel işlere imza atan bazı başkanlar, bu kez bayrağı başkalarına devredecek.

İstanbul’da Kadıköy, İzmir’de Konak, Karşıyaka, Bornova, Buca, Gaziemir, Bergama gibi ilçelerin yeni başkan adaylarına önemli bir sorumluluk düşüyor. Yapılan güzel işlere sahip çıkmak, sanat etkinliklerini daha da geliştirerek sürdürmek.

Kadıköy’ün başkan adayı Şerdil Dara Odabaşı’nın, Süreyya Operası, Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi, Karikatür Evi, Yeldeğirmeni Sanat, CKM, Kozyatağı K.M., Gençlik Sanat Merkezi, Sinematek/Sanat Evi gibi sanat mekanlarına, sahne eseri ve beste yarışmaları gibi projelere gereken desteği ve önceliği vereceğine, bunlara yeni projeler ekleyeceğine inanıyorum. İzmir ilçeleri için de aynı şeyi söylemem gerek.

Bergama’da başlayan Uluslararası Tiyatro Festivali’nin, Karşıyaka’nın müzik alanındaki başarılı etkinliklerinin güçlenerek sürmesi gerek.

Konak Belediye başkanı Sema Pekdaş’ın tiyatro alanında gerçekleştirdiği atılımın, yeni başkan (adayı) Abdül Batur tarafından sahiplenileceğine inanıyorum. Üçyol’da nikah salonunu dönüştürerek, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ne ikinci bir tiyatro salonu kazandıran, her hafta sonu satın aldığı bir tiyatro oyununu Orçun Masatçı’nın yönetiminde ‘Konak’ta Tiyatro’ başlığı altında, uygun bilet fiyatlarıyla İzmirlilere sunan Konak Belediyesi, bununla da yetinmedi, Konak Tiyatrosu’nu oluşturma yolunda ilk adımı attı; Usta rejisör Ragıp Yavuz’un yönettiği “Günlük Müstehcen Sırlar” prodüksiyonu ile... ‘Konak’ta Tiyatro’da izlediğim oyunlardan söz etmeyi bir başka yazıya bırakırken, oynadığı oyundan ötürü İzmir’de cezaevine konulan Nazlı Masatçı’ya sevgilerimizi, selamlarımızı iletelim.