Erdoğan: İçeride ne yaşanırsa yaşansın geminin çalışmasını sağlamak hedefimizdir. 82 milyon biz aynı gemideyiz. (Mayıs 2019)

Bu konuşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılı mayıs ayında yaptığı bir konuşmadan alıntı. Dikkatiniz çekti mi bilmiyorum ama ülkemiz lideri, aralıklarla bize "Aynı gemide" olduğumuzu hatırlatır. Eski siyasilerin "Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan günler" klişesi çok uzun süredir, "Aynı gemideyiz" sosuyla servis ediliyor. Buna zaten alıştık (alıştırıldık).

***

Yine de şöyle bir düşünüp geriye bakınca insanın aklına gemiyle ilgili sorular takılıyor.

Erdoğan'ın bu açıklamasının üzerinden bir yıl geçmeden, Dünya'yı, haliyle ülkemizi de etkisi altına alan bir sağlık krizi yaşandı. Kovid-19 pandemisi dünya genelinde hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. Ülkemizde, doğruluğu tartışılır bir takım önlemler alındı. Uzmanların, siyasilerin çağrılarıyla, kampanyalarla "Evde kal" çağrısı yapıldı. Ama Erdoğan'ın dediği gibi ne olursa olsun 'Geminin çalışmasını sağlamak hedefimiz'di, Sağlık emekçileri izinsiz, üretimde çalışan işçiler önlemsiz çalışmaya zorlandı. Zor oldu ama gemi çalışmaya devam etti. Bazıları geminin güvertesinde içkilerini yudumlayarak krizin geçmesini beklerken, emekçiler geminin yola devam etmesi için kürek çekti. Onlarca sağlık çalışanı, yüzlerce işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

GEMİ ÇALIŞMALI

Salgınla mücadele devam ederken 6.9'luk bir deprem ile sarsıldık. İzmir enkaz altında kaldı, 118 canımızı kaybettik. Günlerce süren enkaz kaldırma çalışmalarından sonra binlerce bina yıkıldı. İzmir halkı inanılmaz bir dayanışma göstererek depremin yaralarını sarmaya çalıştı.

'Aynı gemide' olduğumuz Erdoğan'ın açıklamasına göre, İzmir'e 24 milyon lira deprem yardımı gönderildi, vergi kayıtlarına göre bu tutar İzmir'in günlük ödediği verginin yalnızca yüzde 12'sine denk geliyordu. Depremzedelerin kredi başvuruları ya cevaplanmadı, ya da reddedildi. Anlaşılan, İzmirliler depremle mücadele ederken "Güvertede güneş yerinde, her şey yolundaydı".

Malumunuz dertlerimiz deprem sonrası da devam etti. Deprem nedeniyle İzmir'de emlak fiyatları fırladı. Salgın ve deprem krizine bir de barınma krizi eklendi. Üniversite öğrencisi çocuklar günlerce parklarda yattı. Ama "Ne yaşanırsa yaşansın geminin çalışması" gerekiyordu, öyle de oldu.

***

Aslında bu kadar kötü olayı anlatıp tadınızı kaçırmak istemezdim ama Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile asgari ücret 1 dakika 74 TL değer kaybetmişken, barınamayan, geçinemeyen halk, hayatta kalmak için can hıraş çalışırken, Meclis'imiz tezkereye "Evet" dedi. Önümüzdeki günlerde erken seçim tartışmasının da etkisi ile "Aynı gemideyiz" soslu bir birlik beraberlik mesajı duyarız diye size neler yaşadığımızı hatırlatmak istedim.