İçerisinde bulunduğumuz hafta Amatör Spor Haftası olarak kutlanıyor. Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlükleri ve illerdeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları kanalı ile hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.
Şöyle bir hafızamı yokluyorum da, amatörler için kutlanan bu hafta son 4-5 yıldır gündemde… Yani 4-5 yıl öncesine kadar böyle bir haftaya sahip değillerdi amatörler! Ya da defterde yazanı uygulamıyordu yöneticiler. İllerde görev yapan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarının da işin içine dâhil olmasıyla verimli bir etkinlik haftası haline dönüştü.
Yeterli mi? Tabii ki hayır! Farkındalık yaratmak adına on numara hareket… Haftanın kutlanması ve etkinlik programı maalesef sınıfta kalıyor bana göre… Sevgili yöneticilerimizden bu konuda biraz daha gayret, biraz daha sinerji ve enerji bekliyorum.
“Önce Amatörlük vardı!”
Sporun başkenti olan ve Türkiye’deki futbolun ilk kez oynandığı bilinen Bornova’ya, Başkan Olgun Atila, amatör spor haftası içerisinde bir farkındalık noktası armağan etti. Türkiye futbol Federasyonunun resmi internet sitesinde de belirtildiği gibi ülkemizdeki ilk futbol müsabakasının yapıldığı yere bir futbolcu heykeli dikildi. Ülkemizde 1800’li yılların sonlarında, bu noktada oynanmaya başladığı bilinen futbol oyununun amatörlükten başladığına vurgu yapan, o yılların sporcu görüntüsünü yansıtan heykel, ziyaret etmeye değer!
Engelli kardeşlerimizin başarılarına da değinmeden geçemeyeceğim. Ampute Futbol Milli takımımızın Avrupa Şampiyonu olması hepimizi sevince boğdu, boğmasına da… Biz millet olarak yeterli değeri verdik mi zamanında onlara? Ve onlar gibi olanlara… Hatırlayınız, İşitme Engelli Futbol Milli takımımız 2015’de Avrupa, 2016’da Dünya, 2017’de de Olimpiyat şampiyonu oldular. Kim duydu? Kim korna, klakson sesleri ile sokakları inletti? Kim doldurdu Gündoğdu’yu, Taksim’i, Kızılay’ı? Kimse…
Engeli olmayanların takımı kazanınca milyonlar eğlenecek, kazansa da kazanmasa da milyonlar ceplerine girecek! Engelliler kazansa da, kazanmasa da, oynasa da, oynamasa da ne para, ne pul! Ne sevgi, ne itibar!