KARANTİN'ADA; Bütün  yollar bağlara çıkar...

"Bozcaada Sevdalısı" Gazeteci Yazar Şair Akademisyen Haluk Şahin, "Bozcaada'yı Yazan Adam"dır.
22 yıl önce adaya geldiğinden bu yana yerli yabancı gazete ve dergilerde ada üzerine pek çok yazı yazan, Bozcaada'nın sıradan bir yer olmadığını her fırsatta vurgulayan Prof.Dr.Şahin özellikle bağlarıyla korunması gerektiğini savunmuştur. 
Işte "Güzel Mavrella" bu asmanın son salkımıdır!
Korona Edebiyatı'na yeni bir roman kazandırdı "2018 Homeros Ödüllü" yazar Haluk Şahin...

****
Ada'ya koronavirüslü iki Çinli turistin geldiğini, apar topar bir ambulans ile pandemi hastanesine kaldırıldığını, adada bir panik havası estiğini, feribot seferlerinin iptal edildiğini ve adanın karantinaya alındığını düşünün... 
Sonrasında adanın denizi, bağı, insanlarıyla sayfalarda kaybolup gidin.
Haluk Şahin, yeni romanında tüm dünyayı diken üstünde yaşamaya sevk eden bir virüsün adada yaşattığı hisleri, Erkan ve Jülide'nin ilişkilerine, karşı komşumuz Midilli Adası'ndaki mültecilerin yaşamına dokunarak satırlarına taşıyor. 
Kurgusal akışın yanı sıra esinlenilen karakterler, gerçek insanlar ve adalıların bizzat yaşadığı büyülü doğa gerçekliğini aktaran betimlemelerle bezeli bu hibrit roman yaşanmakta olanı anlatan bir fotoğraf karesi adeta.
Gazeteci Erkan, Oya hanım, Ahmet bey, Gaffur baba, Tufan reis, Kosta, Apostol ve dahasının bir ada etrafında kesişen hikâyesi bu kitapla vücut buluyor.”

****
Romanın "baş kişisi" Erkan dünyanın dört bir yanında ikonik fotoğraf peşinde koşarken, adasındaki bağları ve bahçedeki erik ağacını görmüyor. 
Ta ki günün birinde güzel ‘mavrella’yı keşfedinceye kadar. Erkan, adanın mağara ve mahzenlerinde saklanan kaçak Kovid-19 hastalarını aradığını sanıyor ama çok daha fazlasını buluyor. 
Ya turizmci Jülide? 
İnsanları kocaman uçaklara doldurup adını bile duymadıkları yerlere götürüp getirmek nasıl bir hayat? 
Yaptığı işi sorguluyor. Arayış ve sorgulama: İrdelenmiş hayat!"

****
Şahin,  "Demokrat Ege"den Deniz Güneş'e verdiği röportajda, romanıyla
aslında "pandemiyi bahane edip Homeros’tan beri anlatılan en temel insani konulara daldığını" aktarıyor ve ekliyor;
"Korku, kötülük, sevgi, dayanışma ve hayata anlam arayışı gibi. 
'Yeni normal' denen dönemde değişen değerleri araştırdım ve özellikle toprak sevgisini vurguladım. İçinden geçmekte olduğumuz çok olağanüstü bu zaman dilimini anlamaya ve anlatmaya çalıştım. Bu kısacık romanın bazı insanları derinden etkileyeceğini hatta değiştireceğini umuyorum. Savı ve işlevsel amacı olan bir metin bu. 
Bir zamanlar romanların öyle olması istenirdi. Ayrıca ‘Güzel Mavrella’ bir hibrit roman örneği sayılabilir."

****
Salgın nedeniyle "Karantina'da"da yaşananlara işaret eden Haluk Şahin “Bu 130 sayfalık romanda herkes var. Tüm insanlık küçük bir adaya sığdı” diyor.
Romanı; Şahin'e göre
2020 yılı ilkbaharında insanlığın hikâyesi... 
Arayan herkes kendisinden bir şeyler bulacak. 
Çünkü bu evrensel bir kriz ve kimseyi dışarda bırakmıyor!..
Bakalım " Güzel Mavrella Yaşar mı?"
Okurunuz bol olsun Haluk Hocam....