Bugün İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 69, Gazetemiz 9 Eylül’ün 3. kuruluş yıldönümü.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, ulusal kurtuluş yolunda ilk kıvılcımdan bu yana İzmir’in 69 yılında var olan, İzmir’le bütünleşen, Gazeteci Hasan Tahsin simgesinde buluşan bir kurum.
28 Temmuz 1946 yılında kurulan İzmir Gazeteciler Cemiyeti 69 yıldır ileri demokrasilerin en başat kuralı, en olmazsa olmazı ifade ve basın özgürlüğü ile halkın sansürsüz, gerçeklere dayanan, çarpıtılmamış haber alma hakkının savunucusudur. Gazetecilerin, gazeteciliğin mesleki, ekonomik, sosyal dayanışma örgütüdür.

Cemiyetimizin kuruluşundan bu yana kurucuları arasında Türk Basını’nda söz sahibi olan, basına yön veren isimler var. O isimler ki her biri bir okul gibi...

İGC, 69 yıl içinde mesleki, sosyal ve ekonomik açıdan da giderek güçlenmiş, bu amaçla çeşitli girişimlerde bulunmuştur. Bunlardan biri de bugün 3. yılını kutladığımız 9 Eylül Gazetesi.

Gazetecilerin gazetesi 9 Eylül, üç yıl önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 66. Kuruluş yıldönümünde “Gelecekten Hepimiz Sorumluyuz” şiarıyla yayın hayatına başladı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin uzun yıllardır hayaliydi. Geç de olsa gerçekleşti.

Bu sorumluluk bilinciyle de İzmir’in gözü, kulağı, sesi oldu. Yayınladığı birçok haberle Türkiye’nin gündemine de damga vurdu, yerel basın için örnek gösterilen bir gazete oldu.
Bu gazetenin sahibi İzmirli gazeteciler.

İzmir, ruhu özgür bir kent. İzmirli özgürlüklerini önemseyen, demokrasiye inanan gerektiğinde tepkisini de koyan bir toplum.

Gazetecilerin Gazetesi 9 Eylül de kenti gibi bir gazete. Her haber eğrilip bükülmeden, korkmadan, gerçekler değiştirilmeden, özgürce kaleme alınıyor.

Basın özgürlüğünün, yargı bağımsızlığının, yaşam hakkının, emeğe saygının olmadığı, gerçeklerin sansürlenmeye çalışıldığı ülkelerde nefes almak kolay değildir.

9 Eylül, nefes olmak için kurulmuştur. 9 Eylül, özellikle yerel basının güçlenmesi, ekonomik açıdan ayakları üzerinde durabilmesi, ifade ve basın özgürlüğünün yaşatılabilmesi amacıyla kurulmuştur. 9 Eylül, okul olmak için kurulmuştur. 9 Eylül, İzmirli gazetecilere güvence, yerel basına örnek olmuştur. 9 Eylül, 70’inci yaşına yol alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin gururudur, onurudur.

Nice yıllarımız olsun.