-Kitap okuyor musunuz Bay Anderson?

-Okumuyorum, eksikliğini de hissetmiyorum.

-Ama biz hissediyoruz (Ölü Ozanlar Derneği)

Kültürpark’taki 24. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı, efsane günler yaşadı! İçeri giriş kuyrukları yüzlerce metrelikti. 9 Eylül kapısından çıkmış neredeyse Basmane Garı ile buluşacaktı. Kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklar. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “beni ne kadar

çok okurlarsa o kadar çok yaşarım” dediği çocuklarımız! Okurlar, “Zekayı kibarlaştıran, okuyanı güzelleştiren” kitaplara bir an önce ulaşmak için -deyim yerindeyse- fuarı basmışlardı!

Standların önü iğne atsan yere düşmez misaliydi! Kuyruklar beni çok umutlandırdı, kültüre, bilgiye açlığı gösterdi bir kez daha.

***

Onur Konuğu'nun Hidayet Karakuş olduğu, 465 yayınevi ile sivil toplum kuruluşunun katılımıyla süren 24. TÜYAP, 115 kültür programıyla birçok yazar, şair, oyuncu ile buluşma olanağı sağladı. Ataol Behramoğlu, Sinan Meydan, Şükrü Erbaş, İsmail Saymaz, İnci Aral, Hüseyin Yurttaş, Merdan Yanardağ, Mustafa Balbay, Prof.Ümit Özdağ, Uluç Gürkan, Ayşe Kulin, Prof.İlber Ortaylı, Zafer Algöz katılımcılar arasındaydı. Aldığımız bilgiye göre; ziyaretçi sayısı yaklaşık 500 bindi.


***

Yazının bu bölümünde fuar sırasında 78. yaşını kutlayan “Dünyayla Söyleşen Şair” Ataol Behramoğlu’nun anekdotunu aktarmalıyım; “1983 Kasım’ında 8 yıl hapse mahkûm bir kaçak olarak gizlendiğim evde Cumhuriyet’in kitap fuarına ilişkin ekinde gördüğüm karikatür, şu andaymışçasına gözlerimin önündedir. Boş bir masa önündeki kuyrukta şen şakrak bekleyen insanlar. Masanın arkasında iki görevli konuşuyor: 

- Yazar sekiz yıla mahkûm oldu, gelemiyor demediniz mi? 

- Dedik, ziyanı yok, bekleriz diyorlar.”

İşte “insana en çok yakışan” kitap, işte yazar, işte okur!


***

Soruşturmacı gazeteciliğin ustası Uğur Dündar ile yan yana kitaplarımızı imzalıyoruz. 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ilk konuğumuz. Az sonra İzmir 68’liler Platformu Başkanı, meslek ustam Okan Yüksel, yanında ozan Yıldız Aktaş’la geliyor. Siyah gömleğinin yakasında yıllardır taşıdığı 68’li rozetini Uğur Dündar’ın ceketini yakasına

takıyor ve ekliyor: “Sözlü ve yazılı Türk Basını’nın demokrasi, Cumhuriyet, özgürlük savaşçısı Uğur Dündar‘a bir 68’li olarak rozetimi armağan etmekten onur duyuyorum!”

Sonra da “Gazeteci Şairler” kitabını veriyor, “Güneş Ufuktan Şimdi Doğar”ı imzalatıyor.

Kitabım “Aşina Yüzler”dekilerden biri; Altınordu Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu da

oğlu Emir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı deneyimli siyaset bilgesi Dr. Aytun Çıray!

Yaşamın her alanındaki Aşina Yüzler’le yürek yüreğe güzellikleri yaşıyoruz, paylaşıyoruz. Kitaplarda yaşamayı, kahramanlarını da seven; okuduğu yazarların, ozanların kendilerini

merak eden kitap dostları kuyruklarda sabırla bekliyor. Kütüphanelerini, kendilerini yenilemenin heyecanıyla!


***

Bir ara dolaşmak istiyorum standtları. Bir sese dönüyorum. O ses; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in! Tek başına. Ne koruma, ne bir görevli var yanında! Koltuğunda aldığı kitaplar, bizim standı soruyor. Birlikte yürürken bir ara telefonu çalıyor. Yanına tebriğe gelmek isteyen dostuna aynen şunu söylüyor Tunç Başkan; “Ne olur bana hediye, çiçek ya da çikolata getirme. Gültepe’deki çocuk kütüphanesine kitap gönder, arkadaşlarına da kitap bağışı yapmalarını söyle!”

Benden de Başkan’a; “Sait Faik, ‘Yaşasın Edebiyat!’ derdi hep. Kitaplarla ne kadar çok buluşursak sevgiyi, umudu yücelteceğiz, derin cehaleti, ne kadar kötülük varsa yeneceğiz!”

8500 yıllık kente kitap dostu bir Başkan çok yakıştı çok!

***

Fuarın ziyaretçilerine, “Birkaç kitap/ Çokça umut/ Herkese iyi gelmiştir” mutlaka! “Güneş Ufuktan Şimdi Doğar” diyor ya Uğur Dündar Usta. Güneş; sekiz gün “kitabın başkenti” olan Güzel İzmir’de, Kitap Fuarı’nda doğdu! Bir insan yüreğinin atışının duyulduğu kitaplarla!..