2018-2020 yıllarına kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı. Yük yine vatandaşın sırtına bindi. 2018'de MTV'ye yüzde 40 zam gelecek. Kurumlar vergisi ise yüzde 20’den 22’ye yükseltilecek.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Kalkınma Bakanlığında Yeni Orta Vadeli Ekonomi Programı (OVP) (2018-2020) açıklandı. Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamaya göre OVP'de 2017 ve önümüzdeki 3 yıl için büyüme hedefi yüzde 5.5 olarak belirlendi. Kişi başı milli gelirin 13 bin doları aşacağını tahmin edildi. Enflasyon 2017'de yüzde 9.5, 2018'de yüzde 7, 2019'da yüzde 6, 2020'de yüzde 5 olarak öngörüldü. İşsizlik oranının bu yıl yüzde 10.8, gelecek yıl yüzde 10.5, 2019'da yüzde 9.9 ve 2020'de yüzde 9.6 olacağı tahmin edildi.

ÇED'DEN BAŞKANLIĞA

OVP'nin temel amaçlarının büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması ve gelir dağılımının iyileştirilmesi olduğuna değinen Şimşek'in verdiği bilgiye göre madencilik arama yatırımları artırılacak. Büyük ölçekli tarımsal işletme modeline geçiş desteklenecek. Atıl tarım arazileri üretime kazandırılacak. Bürokratın izin, onay ve işlemleri elektronik ortama aktarılarak, sürecin hızlandırılması ve kalitesi artırılacak. ÇED raporları azami iki ay içerisinde sonuçlandırılacak. Yenilikçi finansman imkanları ve teknolojik girişimciliği destek modelleri geliştirilecek. Bölgesel girişim sermayesi uygulaması başlatılacak. Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine uygun yol haritası hazırlanacak. Büyükşehir Belediye Kanunu yeniden düzenlenecek. Yargılama süresinin kısaltılması için ilave tedbirler alınacak.

GELİR VERGİSİ ARTIYOR

Toplantı sonrasında Maliye Bakanı Naci Ağbal önemli açıklamalarda bulundu. 2018 bütçesinin kolay bir bütçe olmadığını söyleyen Ağbal, “Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri bu torba yasa ile Meclis'e gönderiyoruz” dedi. Ağbal'ın açıklamalarına göre kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılacak. Şirketlerin iki yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde yüzde 75 kazanç istisna oranı yüzde 50'ye düşecek. Binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yüzde 40 oranında artırılacak. Gelir vergisi dilimi 3. kademede 3 puan artırılacak. Üçüncü dilimde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30'a çıkacak. Ayrıca makaron denilen sigara kağıtlarına da ÖTV gelecek. Özelleştirme uygulamaları da sürecek. Özelleştirme gelir hedefinin gelecek yıl ve 2019'da 10'ar milyar TL olduğunu belirten Ağbal, “Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan öncelikli olanlarla özelleştirmeyi hızlandırmak istiyoruz” bilgilendirmesini yaptı. Ağbal, gelecek yıl kamuya alınacak personel sayısının 74 bin olduğunu ifade etti.


Piyasalarda şok etkisi:BIST'te kayıp yüzde 2

Maliye Bakanı'nın çeşitli vergilerde artış yapılacağını açıklaması piyasada negatif karşılık buldu. Küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle TL'deki baskı sürerken güne 3.55 seviyelerinde başlayan dolar kuru, 3.58'in üzerini denedi. Borsada kayıp ise yüzde 1.5'e ulaşmıştı. Açıklamalar sonrası hisse senedi piyasasında kayıplar yüzde 2'yi aştı. Bankacılık hisselerindeki kayıplar ise yüzde 3'ü geçti. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Bütçedeki kötüleşmenin faizler üzerindeki negatif etkisini gören hükumet yeni bir modele geçtiğini ve bunun da maliye politikası ile yapılacağını gösterdi. Bu açıklanan vergiler kesinlikle beklentiler dahilinde değildi. Bu yeni maliye politikası üzerinden sürdürülecek büyüme modelini hisse senedi negatif görürken, faizlere ise uzun vadede yukarı bir etki yapabileceğini düşünüyoruz” dedi.