Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle İZENERJİ'de yetkili Genel İş İzmir 2 No'lu Şube arasında süren toplu iş sözleşmesi ara bulucu sürecinde zam gelişmesi yaşandı. Gündeme gelen son teklife göre belediyenin farklı birimlerinde çalışan İZENERJİ işçilerine, sosyal haklarında artış önerildi. Dört farklı grupta maaş alan işçi ücretlerinin sırasıyla günlük 103, 106, 108 ve 110 liraya çıkartılması da teklife dahil edildi. Verilen zam önerisi işçiler tarafından kabul edilmedi.

Aradaki fark kapanmalı

Sosyal medya hesaplarından işçilere seslenen Genel İş 2 No'lu Şube temsilcileri, “Sosyal haklarımızın İZELMAN ile eşitlenmesi üzerine bir teklif sunulmuştur. Görüşmelerimiz devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Büyükşehir'in bir başka şirketi olan İZELMAN işçileriyle benzer haklar sunuldu. Ancak sendika temsilcileri, belediyenin diğer çalışanları ile aralarında uçurum olduğunu savundu. Temsilciler, aradaki farkın kapanması gerektiğini söyleyerek, İZENERJİ personeli ile diğer şirketi İZELMAN’daki personelin eğitim yardımı ve iş riskleri primlerinin eşitlenmesini önerdi. Arabulucu sürecine giren taraflar 18 Haziran tarihine kadar anlaşmadığı takdirde uyuşmazlık raporu tutulacak ve işçilerin greve çıkma hakları doğacak.

Genel İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, sürecin masada bitirilmesini istediklerini dile getirmişti. Yıldız, “İş barışı toplu sözleşmeden geçiyor. Birlikte üretip birlikte yönetecek iş barışı sağlanmalı. Biz görüşmelerin masada bitmesini istiyoruz” diye konuşmuştu.

İşçilerin talepleri

İşçiler, ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 TL'ye yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45'ten 40 saate düşürülmesini talep ediyor. Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler, kıdem zammının 10 TL'ye yükseltilmesini, gece çalışma ücretlerinin yüzde 33'ten yüzde 60'a çıkarılmasını da talep ediyor.

Sözleşmeden, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ve huzurevleri gibi 20 farklı biriminde çalışan 4 binin üzerinde işçi ile KHK kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kadrosuna geçen 800 civarında eski taşeron işçi faydalanacak.