Sarı, ülkede gıda ürünlerine, akaryakıta, devletin harçlarına, doğalgaza, elektriğe, telefon, ÖTV ve KDV’ye, her şeye zam gelirken tek zam gelmeyen şeyin emekli ikramiyesi olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK), 2020 Aralık ayı yüzde 1.25 - 2020 yılı için yüzde 14.60 olarak açıkladı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da konu hakkında yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

İşçi ve Bağ-Kur Emeklilerine yüzde 8.36 maaş artışı ile sefaleti dayatıldığını ifade eden Sarı, “Gerçekte yıllık enflasyonun yüzde 36.72 ve Aralık ayı enflasyonunun %3.88 olduğu gerçeği çarşı pazar da kendisini bütün çıplaklığıyla hissettiriyor. Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK’in açıkladığı yalan enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılan zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Bundan üç yıl önce seçim meydanlarında emekli ikramiyelerini vereceğini duyuran iktidar ramazan ve kurban bayramından on gün önce her emekliye 1000’er TL ikramiye verileceğini koca koca ağız dolusu laflarla ilan etmişti. Fakat o günden bu güne geçen üç yıllık süre zarfında gıda ürünlerine, akaryakıta, devletin harçlarına, doğalgaza, elektriğe, telefon, ÖTV ve KDV’ye kısacası tepeden tırnağa her şeye zam gelirken müjde diye verdikleri emekli ikramiyelerine üç yıldır ne altı aylık ne de yıllık enflasyon farkları zam olarak yansımamıştır” dedi.

"Emeklilerin sorunu dağ gibi büyümektedir"

Son olarak Sarı, şu ifadeleri kullandı:

“Emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin altında ve hatta açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam edecektir. Daha geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan zamlarla en düşük emekli ücreti 1500 liraya yükseltileceği “müjdelenirken” gerçekte olan yaklaşık 3 milyon emeklinin ücretleri 1252 lira civarında kalmasıydı. Bu durum zamlı haliyle bile açlık sınırının altında kalan emekli ücretleriyle birlikte Türkiye’yi Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke konumuna getirmekteydi. Üstelik bu yıl ücretlere %100 bir zam yapılsa bile emeklilerin zamlı ücretleri açlık sınırında kalmaya devam edecektir. En düşük yüzde 20’lik dilimdeki 2,6 milyon emeklinin aylık 763 lira harcanabilir geliri olduğu göz önüne alındığında ise yapılması gereken zam %400 gibi bir orana tekabül etmektedir. Emeklilerin ve emekli olacakların bir gerçeği de intibak yasası düzenlemesinin mecliste çeşitli dönemlerde gündeme gelmesine rağmen iktidar partilerinin meclis gündemine geldiğinde ret oyu vererek emeklilerin mağduriyetini devam ettirmesidir. İşte bu yaşananların gerçekliğiyle 10 milyon emekli adım adım çoklu yoksulluk programına itilmektedir. Diğer bir yanda ise EYT sorunu, emekli olmadan mezarda emekliliğe mahkum edilmektedir. Yani neresinden tutarsanız tutun emeklilerin sorunu dağ gibi büyümektedir.”