İZBAN’dan sonra metro ve tramvayın da seferlerini durdurması gündemdeyken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan bir hamle geldi. Metro A.Ş. ile Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesi arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, taraflar arabulucu aşamasında da anlaşamamıştı. Sosyal haklar dahil yüzde 33 civarı zam isteyen işçilere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yüzde 25 oranında zam teklifinde bulundu.

Haber/ Gökçe ADAR


Kocaoğlu bugün saat 15.30'da İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde işçiler ile bir araya geldi. Kocaoğlu'nun "Biz İzmir Metro çalışanları için yüzde 25 oranını uygun gördük. Toplantıdan çıktıktan sonra oylama yapılmasını ve bize iletilmesini istiyoruz" şeklinde konuştuğu öğrenildi.


İzmir Metro A.Ş. Baş Temsilcisi Celal Dağaşan ise büyükşehir tarafından yapılan zam teklifinin doğru olduğunu söyleyerek, "Biz, sosyal haklar dahil yüzde 33 zam istedik. Fakat Sayın Kocaoğlu sosyal haklar dahil yüzde 25 oranında zam teklifini değerlendirmenizi ve oylamaya gitmemizi söyledi. Fakat yüzde 25, şu an için işçiler tarafından kabul edilmiyor. Ancak hala görüşmemiz devam ediyor" şeklinde konuştu.
 

Ne İstenmişti?

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı: “Personel için 600 lira seyyanen zam önerdik. İZBAN'la paralel olarak yüzde 14.56 en üst rakamı istedik, yüzde 28 en alt rakamı istedik. 100 gün olan ikramiyeyi, 112 güne çıkarmak istedik. Ayrıca sürüş tazminatı ve vardiya tazminatı talebimiz var. Görüşme süreci dediğimiz 60 günlük süreci tabii ki bekleyemeyiz. 60 günlük süreci beklediğimiz anda biz yetkimizi kaybederiz. En fazla 50 gün beklememiz lazım.”

Kocaoğlu, "Farklı senaryolar var"

Süreci değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türkiye gerçeklerine göre verilebilecek en iyi rakamları önermemize rağmen ısrarla olumsuz cevap alıyoruz. Grev haktır ama işverenin verebileceği en iyi orandaki zamma karşılık vatandaşları mağdur etmek, onların toplu ulaşım hakkını ellerinden almak ve bunu sadece İzmir'de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hemşehrilerimize toplu ulaşım hizmeti konusunda alternatifler üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Sendika, ”Uzun soluklu bir grev bizi bekliyor”

Demiryol-İş Sendikası Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Yaptığı açıklamada sendikanın kabul etmediğini söylemiş, kendisi şehrin başkanı. O görüştü işçiler, koskoca belediye başkanı işçileri ikna edememiş, gariban bir sendika başkanı ile sekreterimi ikna edecek. Uzun soluklu bir grev bizi bekliyor" dedi.