Haber/ Özge GÜNERKEN

Türkiye’de her gün onlarca sahipli evcil hayvan, sokaklara, ormanlara veya barınaklara terk ediliyor. Maalesef çoğu, bir daha yuva sıcaklığına kavuşamıyor. Bir kısmı ise terk edildikten kısa bir süre sonra yaşamını kaybediyor. Hayvanseverler bu dramın sona ermesi için gerekli yasal düzenlemelerin ve denetimin yapılması taleplerini uzun yıllardır dile getiriyor.

Tüm bu dramın içinde yürek ısıtan hikayeler de yaşanıyor elbette. Son olarak İzmir Menemen’de bir köpeğin bildik acı hikayesi, bu kez mutlu sonla bitti. 21 Mayıs 2019’da Menemen’de kapatılan çiftliğin yeni kiracıları karşılaştıkları manzara ile şok yaşadı. Çiftliğin eski sahipleri taşınırken, karanlık bir odada anne köpek ve yavrusunu bırakıp gitmişti. Yeni kiracılar durumu, hayvan hakları savunucularına bildirildi.

Para ile satın alma

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Sezgi Sarı, “Dogo Argentino kırması anne ve yavrusunu aç susuz perişan halde bırakmışlar. Nasıl bir insan taşındığı mülkün kömürlüğüne 2 köpeği bırakıp gider ve arkasına bakmaz aklım almıyor. Yeni kiracılar ihbarda bulundu. 3 gün boyunca bakmışlar ancak alınmasını talep ettiler. Barınağa gitmelerini istemedik. Bu nedenle de hemen kliniğe aldırdım. Klinik masraflarını ben karşıladım, pansiyon için ise sponsor desteği aldık. 4 ay pansiyonda bakımları yapıldıktan sonra yavruyu yuvalandırmayı başardım. Hem de harika bir aile onu sahiplendi. Yeni yuvasında şimdi o kadar mutlu ki… Ailenin Nefes adlı 1.5 yaşındaki kızları ile yavru köpeğimiz Zeyna artık ayrılmaz dostlar oldular” dedi. Sarı, kurtarılan annenin ise hala yuva beklediğini kaydetti.

Sarı bu vesileyle terk edilen hayvanlarla ilgili de şu çağrıyı yaptı: “Ülkemizde hayvanlar çok büyük bir kesim tarafından can değil mal olarak görülüyor. Uzun yıllardır İzmir içi kurtarılmış ve terk edilmiş hayvanların yeniden yuvalandırmasını yapıyorum. Sahiplendirmelerde tek şartım; bakamazsanız bana geri getirindir. Bu çok önemli, o hayvan tekrar kurtarılacak pozisyona düşmemeli. Para ile hayvan satın alan ailelere de sesleniyorum. Ülkemizde yuva arayan çok sayıda sahipsiz hayvan varken bari aldığınız canlarınıza ömür boyu bakma sorumluluğunu gösterin.”

Birlikte büyüyorlar

Zeyna’yı sahiplenen Nur Sizüçen ise şunları söyledi: “Sosyal medya üzerinden ilk başta, bir başka köpek ilanı için aslında Sezgi hanımla irtibata geçmiştik. Ama Zeyna ile yollarımız buluştu. Zeyna’yı yaklaşık 2 ay önce sahiplendik. İlk geldiğinde yaşadığı travma nedeniyle çok asosyaldi. Hepimizden kaçıyordu, kızıma da yaklaşmıyordu. Ama şimdi hep dip dibeler. Birbirlerinden ayrılmıyorlar. Kızım Nefes 1.5 yaşında, Zeyna da henüz 8 aylık. İkisi de bebek yani, birlikte büyüyorlar” dedi.

Nur Sizüçen, Zeyna’dan önceki köpeklerini kanser nedeniyle kaybettiklerini ve kızlarının da hayvan sevgisi ile birlikte büyümesini istedikleri için yeniden sahiplenme yaptıklarını da dile getirdi. Sizüçen, “Nefes doğmadan önce ben ve eşim birçok hayvanı sokaktan ömürlük yuvalarına sahiplendirdik. Sahiplenmenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu biliyoruz. Bir yandan da sokaklar, barınaklar cins hayvanlarla dolu. Böyle bir gerçek varken insanlar can satın almamalı. Satın alma sahiplen sloganı durumu en iyi şekilde özetliyor zaten. Terk edilmek, alışkanlıklarından ayrılmak her canlı için zordur. Hayvanların dili var ama konuşamıyorlar, biz onların sesi olmalıyız, koruyup kollamalıyız” diye konuştu.