haber / Gökçe ADAR

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, tekrar yaşanabilecek depremin yıkıcı olmaması için binalarda denetim çağrısı yaptı. Denetimle ilgili yönetmeliğin olduğunu ancak yasal boşluklar sebebiyle binaların denetlenmediğini ifade eden Ayatar, “Türkiye'de bir yapı sorunu var. Bu sorunların en önemlisi denetimsizlik. İzmir depreminden sonra bir ders çıkarılması gerekir. Çünkü, denetimsiz bırakılan çürük binaların depremden hasar alarak yıkıldığını yaşadık. Tekrar aynı tablonun yaşanmaması için her binanın denetlenmesi gerekiyor” dedi.

BAKANLIK YAPMIYOR

Denetimin önemine vurgu yapan Ayatar, “Denetim, bina güvenliğinin en kilit noktası. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, il müdürlükleri, bu noktanın bir parçası. Yapı üretim sürecinde de mühendis, mimar, çalışan işçiler, ustalar, şantiye şefi nasıl aktif rol oynamalıysa, bina yapımı sonrasında da bu binanıp güvenilir olup olmadığının sorgulanması gerekir. İnşaat mühendislerinin denetim konusunda yetkinliğinin artırılması gerekir” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili bir yönetmeliğin çıktığını ancak uygulamanın olmadığını dile getiren Ayatar, “Depremden sonra herkes, oturduğu evin güvenirliğini sorgulamaya başladı. Bu binaların sağlam olup olmadığı, deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığına dair bilgiler öğrenmeye çalışıyor. Vatandaşın bu kaygısı sadece yapılacak olan denetimlerle giderilebilir. Ancak sistemsel bir sorun var. Yerel belediyeler konuyla ilgili denetim yapmıyor. Tabloya baktığımız zaman, gerek yerel yönetimler olsun gerek müdürlükler olsun sistemsel bir sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Bu sistem zincirinin başını ise bakanlık çekiyor. Bakanlık, bu anlamda yapması gereken denetimleri yapmıyor” diye konuştu.

RAPOR HAZIRLANMALI

Kentsel dönüşüm kapsamında, binalarının yeniden inşa edilecek olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğinden de bahseden Ayatar, “Kentsel dönüşüm adı altında, hasarlı veya yıkılan binalar tekrar vatandaşlara temin edilecek, ancak vatandaşlar binaların sağlamlığına mutlaka bakmaları gerekir. Kentsel dönüşüm binalarının da mutlaka denetlenip, özellikleri hakkında bir rapor hazırlanması gerekir” dedi. Türkiye'de yapı güvenliğinden bahsedilebilmesi için denetimlerin olması gerektiğinin altını çizen Ayatar, şunları söyledi: “Türkiye'de güvenli yapı, güvenli konut tanımlarından bahsedebilmemiz için denetimlerin eksiksiz yapılması gerekir. İmar yönetmeliği ve deprem yönetmeliğinın yanında, yapı denetiminin de tam olması gerekir. Bu tümlar bir yapı için eksikse, o zaman o binaya güvenli yapı, güvenli konut diyebiliriz.”