3 yıldan beri Konak Belediyesi'nin çöp kamyonunun şoförlüğünü yapan 48 yaşındaki İlknur Çoralar, çalıştığı birimde tek kadın olmanın gururunu yaşıyor.

gokce-adarKonak Belediyesi'nde 8 yıl masa başında çalıştıktan sonra kamyon şoförü olmaya karar veren İlknur Çoralar, sürdüğü çöp kamyonu ile İzmir Hatay'ı mahalle mahalle geziyor. Çocukluğundan beri arabalara merak duyan Çoralar, meslek yolculuğunu şöyle anlattı:
“48 yaşındayım. Meslek yolculuğum bilinçli olarak çıkılmış bir yol değil. 2005 yılında belediyeye girdim. Sekiz sene masa başında çalıştım. Sekiz sene sonra çöp kamyonu şoförlüğünde bir kadınında olmasını gerektiğini ve bu işi kadınında yapması gerektiğini düşündüm. Önce kamyonet ile başladım. 2015 yılında da büyük araç kamyona geçtim. Destek olanlar vardı ama ne işin var git evinde yemek yap diyenlerde oldu. Hiç durmadım azimle devam ettim. Annem Ödemiş'li. Tatiller de Ödemiş'e gidip gelirken ön sıralarda yer bakardım. Otobüs şoförünü araba kullanırken görmek için. Vites değiştirmeyi o yolculuklar sırasında öğrendim diyebilirim. Araba kullanmayı ve mesleğimi çok seviyorum.”


KIZIM DESTEK VERİYOR


Mesleğinde en büyük destekçisinin kızının olduğunu belirten Çoralar, “Bir kızım var. Üniversiteye gidiyor. Kızım en büyük destekçim. Arkadaşlarına benim annem çöp kamyonu şoförü dediği zaman komik anlar yaşanıyor. Beni merak ediyorlar. Tanışmak istiyorlar benimle. Kızım da kamyon şoförü olmak isteseydi bende onu çok desteklerdim. Kamyon satın alıp birlikte kullanırdık” dedi,
İlknur Çoralar, onu tanımayanların kendisini iri yapılı biri olarak hayal ettiklerini dile getirdi. Çoralar, “Biri ile telefonla konuşuyorum mesela. Nedense beni hep iri yapılı biri olarak hayal ediyorlar. Erkeklerin yerleştirmiş oldukları bir algı bu” ifadesini kullandı
İzmir'de alt yapı sorununun olduğunu söyleyen Çoralar, “Sürekli kullandığım için araca alıştım artık. En büyük sıkıntı sokaklarda ki araçların olur olmaz park edilmesi. Benim kullandığım çöp aracı. Çok fazla acelem olmuyor ama ambulans, itfaiye geçmek istediği zaman ne olacak? İzmir'de sokaklar dar. Vatandaşlar araçlarını kendi kapısının önünde istiyor oda çarpık ve düzensiz sokakları ortaya çıkartıyor” dedi.


SAYGI YOK


Çoralar, şöyle devam etti: “Hangi saatte olursa olsun çöp toplamak istediğimiz zaman, mesleğimiz halk tarafından geçer akçe bir iş olarak görülmediği için sıkıntı yaşıyoruz. Bir gün çöp alınmasa ne hale gelir mahalleler kimse bunu düşünmüyor. Bazen bire bir insanlarla iletişime geçmek zorunda kalıyoruz. Bizi değerli görmedikleri için kişilerin tavırları çok kaba oluyor. “Bu saatte çöp mü alınır?” diye soruyorlar. Kapılarından çöp almamıza rağmen “Burası çöp kokuyor” diyip bizi azarlayanlar bile oluyor. Çöp arabasına kimsenin saygısı yok.”
Vatandaşların çöp atarken biraz daha bilinçli olmasını da dile getiren Çoralar, şu ifadeleri kullanıyor: “Vatandaşlar herşeyi çöpe atıyor. Bilinçli çöp atılmıyor. Poşetlerde camlar, iğneler oluyor. Çöp benden çıksın da dışarıda ne olursa olsun düşüncesi var. Konternarın içine de atmıyorlar. Kapağını açmayanlar, konternar boş olduğu halde çevresine çöpleri bırakanlar var. Empati yapmayı bilmiyoruz.”