Murat ERVİN / ÖZEL HABER

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muharrem Karakuş, olumsuz ekonomik koşulların sadece orta ve alt gelir seviyesindeki vatandaşları değil, üst gelir grubuna dahil insanları da etkilediğini söyledi. Yaklaşık 1 yıl öncesine kadar vatandaşların eskiyen giysileri atıp yerine yenilerini alırken, son aylarda yüksek enflasyon, Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve ithalata dayalı bir büyüme modeliyle vatandaşlarım alım gücünün son derece azaldığını belirtti.

'ALSANCAK'TA BİLE'

Kazancıyla ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan vatandaşın artık giysilerinin yenisini almaktansa eskiyen, yırtılan markalı ve kaliteli giyeceklerini onarıma getirdiğini vurguladı. Karakuş, “Eldeki giysileri daraltıp genişleterek veya dikip yamalayarak kullanmaya başladığı günleri yaşıyoruz. Artık bu tip istekler bizim için çok sıradan oldu. Eskisi gibi sadece kırsal bölgelerde değil Alsancak'ın merkezinde bile insanlar bu çözüme başvuruyor” dedi.

10 BİN TL'LİK KABAN

Sadece orta veya düşük fiyatlı değil önceki yıllarda on binlerce liraya alınan son derece kaliteli ve üst gelir grubuna ait markalı ürünlerin bile terzilere getirilmeye başlandığına dikkat çeken Muharrem Karakuş, “Henüz bir kaç hafta önce 10 bin liranın çok üzerinde çok popüler bir markaya ait kaban bile tadilat yapılmak üzere bize getirildi. Yapılan tadilat için bile bin liranın üzerinde ücret alındı. Çünkü alım gücü çok düştü. Zengin insanlarda bile bunu çok rahat hissediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

'YAMA' MODA OLACAK

Önceki yıllardaki yırtık modasının aslında imkansızlık nedeniyle ortaya çıktığını fakat bir süre sonra moda haline geldiğini kaydeden Karakuş, bu gidişle yamalı modasının önümüzdeki günlerde moda olacağına inandığını vurguladı. Bugün için ısmarlama bir takım elbisesinin bile en az 3-4 bin liraya mal olduğunu söyleyen Karakuş, “Markalı bir takım elbise ise 8-10 bin TL. Markalı giysiler bile maliyetlerini düşürmek için kalitelerini düşürdü, çok ince kumaşlar kullanılmaya başladılar” diye konuştu.

DAĞITILMIYOR, MİRAS KALIYOR

İzmir'de Oda'ya 2 bin 200 işletmenin üye olduğunu açıklayan Karakuş şöyle konuştu: “Ama terzi ve tadilat işini yapan esnaf sayımız ise binin üzerinde. Artık ısmarlama elbise bile isteyen olmadığından ısmarlamacılar da tadilat işlerine başladı. Bugün üyelerimiz ayakta durabiliyorsa bunun tek nedeni tadilat işlerinin çokluğundan. Eskiden bahçede veya boya yaparken giyeriz dediğimiz elbiseleri bile artık kaldırıp özel günlerde giymeye başladık. Hatta önceki yıllarda bir evden cenaze çıktığında evdeki giyeceklerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı fakat şimdi geriye kalanlara, akrabalara veriliyor. Giysiler de miras gibi kalıyor.”