Haber / Gökçe ADAR

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Bilgin Çelik, DEÜ'de, 2019-2020 tarihleri arasında hukuksuz şekilde yapıldığı iddia edilen çeşitli atamaları, kişiye özel açıldığı ileri sürülen kadro ilanlarını ve kendisine verilen disiplin cezalarını Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) bildirdi. YÖK ise Çelik tarafından bildirilen şikayetler hakkında, 'başkaca bir işlem yapılmasına gerek yoktur' kararına vararak, üniversite hakkında herhangi bir işlem yapmadı. Çelik ise Avukat Ozan Karakaya aracılığıyla YÖK'ün bu tutumunun hukuksuz olduğunu ifade ederek, konuyu yargıya taşıdı.

'HUKUKA UYGUN DEĞİL'

Ankara 11'inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Çelik'in lehine karar çıktı. Dava dilekçesinde, Çelik'in belirttiği şikayetlerin hukuka uygun olmadığı kaydedildi. Mahkeme heyeti, YÖK'ün kararının iptaline hükmetti. Kararda, şu ifadeler yer aldı: “Bakılan davada, davacı hakkında başlatılan soruşturmalar uyarınca tesis edilen disiplin cezası işlemlerinin mahkeme kararıyla kaldırıldığı, birden çok disiplin cezası verildiği, söz konusu durumun mobing kapsamında olup olmadığının araştırılması gerektiği, davacının atanmasının disiplin cezaları gerekçe gösterilerek yapılmadığı, ancak bahse konu kadroya atanması yapılan öğretim üyesi hakkında etik ihlalinden inceleme başlatıldığı, bu durumun da detaylı araştırmaya muhtaç olduğu, davacıya 20 ay geçmesine rağmen kadro verilmediği ancak diğer akademisyene doğrudan kadro verildiği, yine ilanın kişiye özel olduğuna ilişkin rapor bulunduğu, bu hususun da açılacak soruşturma kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.”

Ayrıca, davanın istinafa taşınabileceği de ifade edilerek, “Açıklanan nedenlerle dava konusunun iptaline ve kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere 30.05.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” denildi.

'DELİL OLDU'

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çelik, “YÖK'e karşı Ankara'da açtığımız davayı da kazandık. YÖK'ün 'başkaca bir işlem yapılmasına gerek yoktur' dediği kararı yargı iptal etti. İşin ilginci bu konu YÖK'te incelenirken benden başvuran olarak ifade alınmadığı gibi, bu konudan haberdar olan DEÜ rektörlüğü bana soruşturma açmıştı, ben de YÖK kararını yargıya taşıyacağımı bu soruşturmanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu söylemiştim. Bu soruşturma sonucu UYARI cezası verilmişti, şu an iptal davası yargıda ve bu karar bizim için sağlam bir delil oldu” ifadelerine yer verdi.