Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmirlilere 30 Ekim 2020 depremini yeniden yaşatan ve bu kez merkez üssü Buca olan 4.9 büyüklüğündeki deprem sonrası 6-7 okulda hasar meydana geldiğine ilişkin bilgi veren Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, sadece Buca Gazi Ortaokulu’nun eğitim öğretime ara verdiğini açıkladı. Depremin gece meydana gelmesinden dolayı hasar bilgisinin yetersiz kaldığını aktaran Yıldırım, özellikle kamu binalarındaki hasarın bu nedenle tespit edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yıldırım, “Şiddetli bir deprem sonrasında kuvvetli artçıların gelebilme ihtimali vardı. Yapılması gereken şey bilhassa Buca’da eğitim öğretime ara vermekti. Ve okullarda hasar tespit çalışması yapılması gerekiyordu. Fakat bunu yapmadılar” diye konuştu. Okul idarelerinin ilçe milli eğitim müdürlüklerini arayarak eğitim öğretim faaliyetlerinin ne olacağı şeklinde sorular sorması karşısında ‘eğitime öğretime devam edileceği’ cevabının alındığını söyleyen Yıldırım, Buca Gazi Ortaokulu’ndaki hasarın büyük olması nedeniyle eğitim öğretime ara verildiğini düşündüklerini aktardı.

2020’DEN KALAN HASAR

Okullarda ama küçük ama büyük çapta hasarlar olduğunu belirten Yıldırım, “Mesela sabah öğrencileri topladıktan sonra eğitim öğretime bir günlük ara veren Buca Gazi Ortaokulu var. Henüz bize oradan fotoğraf gelmedi ama bugün eğitim öğretime ara verildiğini biliyoruz. Demek ki gözle görülebilir hasar yüksek. Dilatasyon dediğimiz olay. Yani iki bloğun birleşme noktasında çok büyük patlaklar olduğu dolayısıyla bakılacak, ciddi risk var mı yok mu incelendikten sonra 2020’de olduğu gibi belki de o bölgede bir tadilat çalışması yapılacak ve eğitim öğretime hazırlanacak” dedi. Okulun 30 Ekim 2020 yılındaki depremde de hasar aldığını hatırlatan Yıldırım, “2020 de de benzer bir nedenle de o zaman gündeme gelen aynı okulumuz. O zamanki raporlarda okulun eğitim öğretime devam edeceği raporu çıktığı için eğitim öğretime devam edildi” dedi.

DEPREM VERGİLERİNE NE OLDU?

İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminin yaralarının hala daha sarılamadığını üzerinden geçen 24 ayın sonunda bir deprem daha yaşadığımızı belirten Yıldırım, hasar gören okul sayısının artmış olabileceğini söyledi. 30 Ekim depreminde 120’den fazla okulun zarar gördüğünü hatırlatan Yıldırım, 30 Ekim depreminden hasar alan ve yıkılan okullardan çoğunun daha temelinin atılmadığını söyledi. Yıldırım, “Şimdi burada bir kaynak sorunu yaşıyoruz. Deprem bize sürekli aynı gerçeği hatırlatıyor. Ben varım ve binalarınızı bana uygun hale getirin diyor. Ben gece de vurabilirim, gündüz de vurabilirim. Ya yüzlerce çocuğumuzun okulda olduğu anda bu çürük binalardan tabiri caizse çocuklarımızı tabutla çıkarmak zorunda kalırsak ne olacak? Zaten İzmir deprem kuşağında ve bilim insanları İzmir’in aslında büyük bir depreme gebe olduğunu söylüyor. Biz buna hazır mıyız? Hayır. Hükümet kentsel dönüşüm anlamında kamu binalarının, başta okullar olmak üzere yenilenmesi anlamında yeterli kaynağı ayırmıyor. Peki deprem vergileri nereye gitti? Deprem vergileri hangi amaçla kullanılıyor? Biz okullarımızı yenileyemeyeceksek, çocuklarımızı daha güvenli alanlarda eğitim öğretim faaliyetlerinde buluşmalarını sağlayamayacaksak bütçenin nereye harcandığını sorgulamak zorundayız” sözlerini kaydetti. Yıldırım, “Hızlı davranmamız lazım. Hala bir depreme geçilince 3 5 gün konuşup sonra unuttuğumuz bir süreci yaşıyoruz” dedi.